Moederbedrijf Kruidvat krijgt 6 ton boete voor verzamelen klantdata

Moederbedrijf Kruidvat krijgt 6 ton boete voor verzamelen klantdata
  • 16 juli 2024
  • Redactie

AS Watson, het moederbedrijf van onder meer drogisterij Kruidvat kreeg een boete van 600.000 euro opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het bedrijf verzamelde tegen de regels in gevoelige persoonsgegevens van miljoenen bezoekers van Kruidvat.nl.

Het bedrijf volgde bezoekers met trackingcookies zonder dat zij dat wisten of ze daarvoor toestemming hadden gegeven. Naast locatiegegevens van bezoekers werd onder meer gevolgd welke pagina's zij bezochten, welke producten zij aan het winkelmandje toevoegden en kochten en op welke aanbevelingen zij klikten.

Volgens de AP is dat gevoelige informatie door het specifieke karakter van drogisterijproducten, zoals zwangerschapstesten, voorbehoedsmiddelen of medicatie tegen kwalen. 'Met trackingcookies of volgsoftware kunnen organisaties meekijken naar jouw internetgedrag. Dat mag niet zonder toestemming en zonder dat aan je klanten te laten weten', zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. 'Wat je op internet doet, is persoonlijk. Een organisatie mag dat alleen bijhouden als je er expliciet mee akkoord gaat. En je moet de mogelijkheid hebben om deze volgsoftware te weigeren, zonder dat dit nadelig voor je uitpakt.'

AS Watson heeft bezwaar gemaakt tegen de boete.

comments powered by Disqus