Nieuwe Nederlandse Gouden Eeuw breekt aan

Nieuwe Nederlandse Gouden Eeuw breekt aan
  • 22 juni 2015
  • Administrator

De voortrazende digitalisering zet de wereld zoals we die kennen nog dit decennia volledig op zijn kop. Zij die Big Data niet integreren in de bedrijfsstrategie, worden aan alle kanten ingehaald. Het roer voor organisatiemodellen en bedrijfsprocessen moet drastisch om, om in de nieuwe digitale economie te kunnen gedijen. Dit zeggen Willem Vermeend en Anwar Osseyran in het boek ‘De revolutie van Big Data.’

Op het moment is er sprake van een digitale wederopbouw waarin innovatieve startups uit de grond schieten. Het is tijd om met Big Data internationaal een voorsprong te nemen waardoor er nieuwe economische kansen ontstaan. Om deze te benutten is een krachtenbundeling nodig tussen bedrijfsleven, universiteiten en kennis- en onderzoeksinstituten. Maar ook is er een platform nodig, waar vragers en aanbieders van expertise op het gebied van Big Data elkaar makkelijk kunnen vinden.
De gezamenlijke belangen zijn vormgegeven in de Big Data Alliance (BDA). Volgens de initiatiefnemers, waaronder  het bedrijfsleven, universiteiten en onderzoeksinstellingen, zal een nieuwe Gouden Eeuw voor Nederland kunnen aanbreken met Big Data-kennis en technologie als exportproduct.

Hoogstaand
Big Data worden in Nederland nu al succesvol ingezet voor kankerbestrijding, dijkenverbetering, veiliger verkeer, een beter milieu en het behalen van Olympische medailles. Nederland heeft een unieke uitgangspositie op dit terrein. Na de Tweede Wereldoorlog onderwees Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen de beginselen van econometrie en dat is nu de basis voor de huidige hoogstaande data science-opleidingen bij de vijf belangrijkste Nederlandse universiteiten op dit gebied.

comments powered by Disqus
  • Auteur