Ontspannen op de operatietafel

Ontspannen op de operatietafel
  • 10 augustus 2016
  • Redactie

In het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) is dinsdag voor het eerst een patiënt geopereerd die gedurende de ingreep een film heeft gekeken. Doel van dit experiment is om te achterhalen of het luisteren naar muziek of het kijken naar een film tijdens een operatie patiënten helpt te ontspannen of zelfs het herstelproces bevordert.

In totaal zullen vijftig patiënten deelnemen aan de proef van wetenschapper Marlies Schijven, chirurg en hoogleraar op het gebied van gaming en simulatie. In plaats van spanning en pijn te bestrijden met medicatie krijgt de ene helft via een speciale videobril een film te zien op de operatietafel, terwijl de andere helft per koptelefoon naar hun favoriete muziek mag luisteren.

Luxe
Het gaat om operaties met een ruggenprik of lokale verdoving. De eerste patiënt was een vrouw die aan haar enkel moest worden geopereerd. Zij keek de natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’. ‘Ik vond het echt een verrijking. Het voelde als een luxe; terwijl iedereen aan het werk was keek ik naar een film.’

Na elke operatie wordt meerdere keren de hartslag en bloeddruk van patiënten gemeten. Als een operatie eerder klaar is dan de film, krijgt de behandelde persoon een waardebon om de film thuis af te kijken.


Foto: Mark van den Brink

comments powered by Disqus