App maakt bellen en appen achter het stuur verleden tijd

App maakt bellen en appen achter het stuur verleden tijd
  • 23 juni 2017
  • Redactie

De nieuwe app Vipconn gaat automobilisten verleiden om tijdens het rijden niet meer hun telefoon te gebruiken. Een assistent op afstand handelt via de app telefoontjes, mails en appjes af die onderweg binnenkomen op de telefoon van de gebruiker.

Tijdens het starten schakelt de app zich automatisch in als via bluetooth contact met de auto wordt gemaakt. De gebruiker kan de app ook zelf aanzetten. Vanaf dat moment staan alle andere apps uit en kan de bestuurder alleen nog het oranjekleurig scherm aantikken om contact te maken met zijn persoonlijke assistent (PA).

Die operator kan een partner, familielid, secretaresse of andere bekende zijn of iemand van Vipconn. Die neemt tijdens het rijden alle communicatie- en kantoortaken over. Als de app aanstaat wordt bijvoorbeeld het adressenbestand op de smartphone tijdelijk zichtbaar en kan de PA de bestuurder met die personen doorverbinden. Ook kunnen afspraken in de agenda worden gezet. Eenmaal op de plaats van bestemming is de smartphone weer gewoon te gebruiken.

Bijverdienen
Doordat iedereen operator of PA kan zijn, kunnen mensen die door omstandigheden thuis moeten zitten zich aanmelden en op die manier wat bijverdienen, stelt het bedrijf. Bedenker Piet ter Schure liet de app ontwerpen omdat hij zichzelf betrapte op onveilig rijgedrag, waarbij hij al bellend van afspraak naar afspraak reed. ‘De regering heeft een voorstel gelanceerd voor een app die je telefoon automatisch uitschakelt tijden het rijden, maar dat krijgen ze er nooit doorheen. Ondertussen zitten ze met hun handen in het haar,’ zegt Ter Schure.

In Nederland zijn hierdoor jaarlijks 600 doden en gewonden te betreuren door bellen of social mediagebruik tijdens het rijden. Ook handsfree bellen is niet zonder risico omdat mensen toch een paar seconden op hun toestel kijken en afgeleid zijn. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) tonen onderzoeken aan dat mobiel bellen in de auto de kans op een ongeluk verviervoudigt. Nu smartphones tegenwoordig over veel meer functies beschikken, kunnen bestuurders tijdens het rijden ook WhatsAppen, sms’en, e-mailen of internetten. Volgens het CBS appt een op de acht automobilisten tijdens het rijden, wat de kans op en ongeval verzesvoudigt, aldus SWOV.

Fietsers
Voor fietsers is deze week een oplossing met een vergelijkbaar doel gepresenteerd. KPN ontwikkelt samen met Veilig Verkeer Nederland en AXA de Safe Lock. Dit is een fietsslot dat in verbinding staat met een app, die het netwerk van de gebruiker blokkeert zodra de fiets van het slot wordt gehaald.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link