Politie laat burgers speuren met apps

Politie laat burgers speuren met apps
  • 10 oktober 2017
  • Redactie

De politie gaat intensiever samenwerken met burgers en ontwikkelt daarvoor drie apps. Doel is om de zoektochten naar vermiste personen en gestolen auto’s te vergemakkelijken en om de afhandeling van inbraken te versoepelen.

Het gaat voorlopig om testversies van de apps, die alleen worden gelanceerd als blijkt dat ze echt werken. Zo gaat de app ‘Samen Zoeken’ gebruikers op de hoogte houden van zoektochten naar vermiste personen. Gebruikers kunnen op hun beurt informatie uploaden, zoals foto’s van gevonden voorwerpen en sporen. De politie wil de deelnemers volgen, om zo te kunnen achterhalen welke gebieden bij een zoektocht zijn uitgekamd. ‘Burgers willen graag helpen zoeken, daar moet je gebruik van maken. Zo zien ze ook dat we hun rol serieus nemen’, zegt korpschef Erik Akerboom hierover in de Telegraaf.

Pokémon Go voor auto’s
De tweede app, ‘Autémon’ genaamd, is geïnspireerd door Pokémon Go en stuurt een bericht naar gebruikers zodra er gestolen auto in zijn of haar buurt is gesignaleerd. Aan de hand van informatie als kentekennummers, kleur en merk kunnen gebruikers vervolgens ‘op jacht’. Als een auto wordt gevonden, scoort de vinder punten.

Verder is er een inbraak-app in ontwikkeling, waarmee de politie het gebrek aan grondig buurtonderzoek na een inbraak wil oplossen, zo schrijft de Volkskrant. De politie wil slachtoffers leren om buren te ondervragen en deze info in de app te zetten. Ook de mogelijkheid tot een videogesprek met agenten wordt in de app opgenomen.

Vertrouwelijke databases
Hans Schönfeld, hoofd innovatie bij de Landelijke Politie, stelt tegenover de Volkskrant dat nog niet duidelijk is wanneer de laatste app klaar is. ‘Vanwege de koppeling met vertrouwelijke databases ontwikkelen we die zelf. En dit duurt bij ons nu eenmaal langer dan bij commerciële bedrijven.’

In de krant uiten experts hun twijfels. ‘Het doet geen recht aan de ernst van het opsporingswerk. Het machtsmonopolie ligt bij de politie en die draagt dit nu deels over aan de burger in spelvorm. Ik vind dit onethisch’, meent privacyexpert Bart van der Sloot van de Universiteit Tilburg. Schönfeld benadrukt echter dat er duidelijke instructies zijn: ‘Als blijkt dat de app problemen oproept - en niet oplost - stoppen we dit experiment en komt Autémon er niet. Ook dat is innovatie.’

comments powered by Disqus