Helende patiëntomgeving ontwikkeld

Helende patiëntomgeving ontwikkeld
  • 31 mei 2018
  • Redactie

Het Radboudumc gaat in samenwerking met vijf Gelderse mkb-bedrijven ziekenhuiskamers ontwikkelen die een helend effect hebben op individuele patiënten. Leidend voor de inrichting is het persoonlijke profiel van iedere patiënt. Dat dynamische profiel bepaalt het herstelprogramma, waarin ook games, geuren, beelden en virtual reality-onderdelen zijn opgenomen.

‘De normale medische behandeling vindt natuurlijk gewoon plaatst, maar we willen door een slimme inrichting van de ruimte, de eenpersoons kamer in het ziekenhuis, het herstel bevorderen’, licht initiatiefnemer Harry van Goor (chirurg) toe. Samen investeren het Radboudumc en de vijf betrokken partijen (Relitech, Big4data, Yellow Riders, Centre4moods en Arbol Al) € 3 miljoen in dit patiëntgerichte project, terwijl zij ook nog € 2 miljoen subsidie ontvangen van de provincie Gelderland.

Bosrijke omgeving
Het programma werkt als volgt: voor de opname wordt het profiel van de patiënt opgemaakt – is hij (of zij) een ochtend- of avondmens, wat belangrijk is voor het bepalen van de nachtrust? Is hij snel gestrest, heeft hij een lage pijndrempel of juist niet? Op basis van dat profiel én een continue monitoring met sensoren van zijn toestand en reacties, ontstaat een gepersonaliseerd advies. Dat geeft weer richting aan de tools die worden ingezet, zoals health games en audiovisuals. Games kunnen afleiden van de pijn en de stress verminderen, stellen de initiatiefnemers. Een bosrijke omgeving, waterval of paradijselijk zandstrand kunnen, afhankelijk van wat de patiënt op prijs stelt, op de wand worden geprojecteerd.

AI
Eerder onderzoek leerde de projectleider dat vier aspecten van groot belang zijn voor het herstel van patiënten. ‘Zorg ervoor dat de patiënt zo min mogelijk pijn heeft, goed slaapt, weinig stress ervaart en al snel weer gaat bewegen, desnoods in bed. Dat hebben we samengevat in Relief, Rest, Relax en Recover, kortweg R4. Het programma heet R4HEAL, wat je kunt lezen als Room for Heal’, duidt Van Goor. Een belangrijk onderdeel van het IHS, het interactief herstelbevorderend systeem, is volgens hem het voorspellen van wat de patiënt graag wil op basis van algoritmen en kunstmatige intelligentie. ‘Dit zelflerende analysesysteem maakt het mogelijk dat het persoonlijke advies aan betekenis blijft winnen en er ook in het algemeen extra kennis wordt opgedaan die ook voor toekomstige patiënten bruikbaar is.’

comments powered by Disqus