AI in het vizier bij Oogziekenhuis
Het Oogziekenhuis Rotterdam start een project om kunstmatige intelligentie in te zetten in de opsporing naar een oogziekte die blindheid als gevolg heeft. AI moet het mogelijk maken om de aandoening al in een vroeg stadium in de kiem te smoren.
Middels foto’s van de binnenkant van het oog kunnen algoritmes zelfstandig beoordelen of er sprake is van glaucoom, eenoogziekte die blind- of slechtziendheid kan veroorzaken. Volgens het Oogziekenhuis komt de ziekte vrij vaak voor: circa 50.000 mensen zijn blind door de aandoening; 150.000 zijn slechtziend. Toch is het grootschalig analyseren van patiënten op de ziekte nog geen optie, terwijl er ‘wel veel behoefte is aan een betrouwbare manier om glaucoom bij de mensen wereldwijd te ontdekken’.
Machine learning
Het gespecialiseerde ziekenhuis voorspelt dat er eerst menselijke experts naar de foto’s gaan kijken, waarna het algoritme middels machine learning wordt getraind. Over ongeveer anderhalf jaar zijn al deze gegevens ingevoerd. Het Oogziekenhuis verwacht dat het programma op dat moment genoeg informatie heeft gewonnen om aan de hand van de foto’s autonoom te kunnen vaststellen of er sprake is van de oogziekte. De ambitie van het Oogziekenhuis is dat de aandoening in een vroeg stadium kan worden behandeld en zo blind- en slechtziendheid bij wereldwijd wordt voorkomen.
De instelling komt al langer in actie op het gebied van patiëntgerichte initiatieven en een goede customer experience. ‘De bezoekers moeten zich wanen in een museum, en even geen patiënt zijn.’ De customer journey gaat verder, ook tot na het bezoek aan het ziekenhuis.
- Het Oogziekenhuis Rotterdam
- artificial intelligence
- patient jouney
- deep learning
- kunstmatige intelligentie
- patiëntgericht
- customer journey
- AI