Het stressniveau stijgt

Het stressniveau stijgt
  • 23 april 2020
  • Redactie

Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NSPSB) publiceerde deze week cijfers waaruit blijkt dat steeds meer werknemers onder druk staan door de coronamaatregelen. Het stressniveau is gemiddeld met zo’n 40% toegenomen, meldt het NSPSB.

‘Bij een structurele toename van 40% ben je 3 tot 6 maanden verwijderd van een burnout’, klinkt de waarschuwing van Theo Immers, bestuursvoorzitter bij NCPSB. Nederland staat op de lange termijn een toename te wachten in het aantal burn-outgevallen. Bij een stijging van de stresspercentages met 60 procent is het moment van uitval door burn-out namelijk al binnen nul tot drie maanden te verwachten. We spreken dus over een acuut probleem. […] De samenleving dreigt geconfronteerd te worden met een hele nieuwe golf zieken, mensen met chronische, aan stress gerelateerde klachten.’

Experiment
Het hogere stressniveau heeft ook impact op de samenleving. Het onderzoek, dat is uitgevoerd onder circa 900 respondenten, toont aan dat er een toename van 10% is in het aantal conflicten tussen mensen. Desondanks blijkt uit ander onderzoek, uitgevoerd door TNO, dat het thuiswerkexperiment na verloop van tijd positief verloopt: Nederlanders zijn steeds meer te spreken over thuiswerken. Medewerkers zijn onder meer productiever geworden.

comments powered by Disqus