Werkende Nederlander wil vooral bezuinigen

Werkende Nederlander wil vooral bezuinigen
  • 3 januari 2023
  • Kel Koenen

Ruim een kwart van alle werkende Nederlanders verwacht moeite te hebben om rond te komen in 2023 en de helft maakt zich zorgen over de financiële toekomst. Ruim 80% is van plan in 2023 te bezuinigen op de uitgaven. Dit zijn enkele uitkomsten van het grote Nieuwjaarsonderzoek van BeFrank.

Voor de vijfde keer op rij deed pensioenuitvoerder BeFrank onderzoek onder ruim duizend werkende Nederlanders in loondienst van 25 jaar en ouder. Waren het in 2020 en 2021 vooral de gevolgen van de pandemie die werknemers bezighielden, voor het komende jaar is men vooral bezorgd over de financiën.

Vooral respondenten met een eenpersoonshuishouden maken zich zorgen over rondkomen in 2023, te weten 35% tegenover 25% van de ondervraagden met een meerpersoonshuishouden. Gesplitst naar scholing vreest 36% met een lage opleiding voor financiële problemen in 2023 tegenover 16% met een hoge opleiding.

Naast zorgen zijn er ook goede voornemens. Zoals een opleiding volgen via werk of gezonder leven. Net als andere jaren staat het voornemen een betere balans tussen werk en privé te vinden op de eerste plaats. Ruim een kwart van de ondervraagden wil daar (opnieuw) mee aan de slag. In de leeftijdscategorie 30–39 jaar leeft dat voornemen het sterkst.

Verschil
Ruim 80% van de ondervraagden wil in 2023 bezuinigen. De verwarming lager zetten staat bovenaan met bijna 60%. Gevolgd door besparen op boodschappen en uit eten gaan (35%). Wat opvalt is dat slechts 20% wil bezuinigen op uitgaven voor de auto, terwijl dat eerder verschil maakt dan korter douchen dat 40% van de ondervraagden zich voorneemt. Een vijfde kiest er bewust voor niet te bezuinigen. Terwijl een trui of slimmer omgaan met de thermostaat - met behoud van comfort - al flink verschil kan maken.

'Het is extra zuur dat na de beperkingen van de pandemie, nu veel Nederlanders met financiële problemen geconfronteerd worden of zich daarover zorgen maken', zegt Jan Hein Rhebergen van BeFrank. 'Wel klinkt het hoopgevend dat veel mensen maatregelen nemen om de eventuele tegenvallers zo goed mogelijk op te vangen.' Mensen die in 2023 hogere inkomsten voorzien, willen dat vooral gebruiken voor sparen, beleggen of om hogere en onvoorziene kosten te ondervangen.

comments powered by Disqus