Communicatievaardigheden voor effectief leiderschap

Communicatievaardigheden voor effectief leiderschap
  • 15 mei 2024
  • Kel Koenen

Binnenkort verschijnt ‘Was ik niet duidelijk dan?’ van Bea Aarnoutse en Wendy Eelsing. Het praktische handboek biedt leidinggevenden een stappenplan om communicatievaardigheden te verbeteren en daarmee de effectiviteit van hun leiderschap te vergroten.

De auteurs, beide ervaren in verandertrajecten, benadrukken dat communicatie een cruciale rol speelt in succesvol leiderschap. Het boek begint met de constatering dat leidinggevenden een significante invloed hebben op het werkgeluk en de betrokkenheid van medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat 70% van het werkgeluk wordt bepaald door de direct leidinggevende. Het is dan ook geen verrassing dat de kwaliteit van communicatie een doorslaggevende factor is in de beslissing van medewerkers om te blijven of te vertrekken bij een organisatie.

Aarnoutse en Eelsing presenteren tien lessen die leidinggevenden kunnen toepassen om hun communicatiestijl te verbeteren. De lessen zijn gebaseerd op hun eigen ervaringen en interviews met diverse professionals, zoals:

  • Ken je communicatiesterktes en -zwaktes: Zelfkennis is essentieel. Leidinggevenden moeten hun eigen sterke en zwakke punten identificeren en actief werken aan verbetering. Dit kan door feedback te vragen aan collega's en gestructureerde interviews te organiseren.
  • Communiceer met een doel voor ogen: Helderheid over doelen is cruciaal. Leidinggevenden moeten ervoor zorgen dat hun communicatie consistent en duidelijk is, zodat medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht en hoe zij kunnen bijdragen aan organisatiedoelen.
  • Ken je team: Inzicht in de verschillende communicatiestijlen en behoeften van teamleden helpt leidinggevenden om effectiever te communiceren en een veilig en productief werkklimaat te creëren.
  • Redeneer vanuit de ontvanger: Empathisch luisteren en inspelen op de zorgen en motivaties van medewerkers verhoogt de betrokkenheid en tevredenheid binnen het team.
  • Wees consistent, consequent en communiceer in een ritme: Regelmatige en consistente communicatie voorkomt misverstanden en helpt medewerkers om zich verbonden te voelen met de organisatie.

Was ik niet duidelijk dan? benadrukt het belang van goede communicatie voor succesvol leiderschap. Door de praktische benadering en de voorbeelden uit de praktijk is het een must-read voor iedere leidinggevende die zijn communicatieve vaardigheden wil verbeteren en een positieve impact wil hebben op team en organisatie.

Boekinformatie
Was ik niet duidelijk dan?
10 lessen in hoe jij als leidinggevende effectief communiceert

Bea Aarnoutse en Wendy Eelsing
ISBN 9789493171701
€24,50

Het boek verschijnt op 6 juni 2024

 

comments powered by Disqus