Rectaal inbrengen?
Onder het motto 'Kunt u dat even uitleggen?' wil de beroepsorganisatie van apothekers, de KNMP, het taboe op laaggeletterdheid doorbreken. Het moet gewoon worden voor een patiënt – laaggeletterd of niet – om extra uitleg te vragen wanneer hij deze niet begrijpt. Dit komt goed medicijngebruik ten goede. VWS-staatssecretaris Martin van Rijn opent de veelomvattende campagne op 7 september, de eerste dag van de Week van de Alfabetisering.
In Nederland is zo’n 11 procent van de volwassen bevolking laaggeletterd. Daarnaast heeft 25 procent moeite met het lezen en begrijpen van schema’s en formulieren of gezondheidsinformatie zoals bijsluiters. Laaggeletterden hebben specifieke problemen met hun medicatiegebruik. Ze hebben vaak moeite om de uitleg en de bijsluiter te begrijpen. Dat kan leiden tot therapie-ontrouw en verkeerd geneesmiddelgebruik.
Driemaal daags
De KNMP wil goed medicijngebruik door laaggeletterde patiënten bevorderen. Daartoe ontwikkelde de apothekersorganisatie de landelijke campagne, in nauwe samenwerking met de Stichting Pharos, de Stichting Lezen en Schrijven en V&VN. Bij de start zal staatssecretaris Van Rijn een gelijknamig boek in ontvangst nemen met verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers. Tegelijkertijd wordt in het Museum voor Communicatie in Den Haag de gelijknamige tentoonstelling geopend.
Naast het boek en de tentoonstelling met experience en e-learning omvat de campagne praktische tools voor laaggeletterden, beschikbaar via Apotheek.nl, een documentaire en radiocommercials. Speciaal voor de doelgroep zijn 24 nieuwe iconen ontwikkeld die lastige begrippen uitleggen als "driemaal daags", "rectaal inbrengen" en "op een lege maag innemen". Ook zijn er iconen voor de werking van de medicatie.
apo.nl
Apothekersassistenten kunnen de iconen aan de balie inzetten bij het Begeleidingsgesprek Nieuw Geneesmiddel. Alle iconen zijn getest door respondenten uit de doelgroep en zijn vanaf 7 september te zien via apo.nl. Na een klik op een pictogram start een filmpje met uitleg. Daarnaast is aan veel geneesmiddelpagina’s op Apotheek.nl een "uitlegknop" toegevoegd. Na een klik hierop wordt de belangrijkste informatie over het medicijn voorgelezen. Ook komt er een woordenboek, dat moeilijke woorden als "wisselwerkingen" uitlegt.
Met een speciaal ontwikkelde e-learning krijgen verpleegkundigen, verzorgenden en apothekersassistenten instrumenten in handen om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen bij hun medicijngebruik.