De chatbot biedt een helpende hand

De chatbot biedt een helpende hand
  • 9 februari 2022
  • Peter van Woensel Kooy

Het einde van de pandemie: is jouw klantenservice er klaar voor? Nadat Premier Rutte de versoepelingen had aangekondigd, trokken Nederlanders massaal naar kroegen, restaurants en bioscoopzalen. 'Reserveren? Vanavond? Ik zit tot aan het plafond vol!', zei de restauranteigenaar van de kroeg bij mij om de hoek. De langverwachte drukte begint, maar hoe leid je die in goede banen, onderzoekt Charlotte Doffer, Content Marketeer van Watermelon.

De telefoon staat roodgloeiend, reserveringssystemen staan onder druk en medewerkers van de horeca- en cultuursector draaien overuren. Ondernemers zetten zich schrap voor de langverwachte drukte: extra inkopen, extra mankrachten, extra maatregelen om aan de regels van de overheid te kunnen voldoen. Je zou klantenservice bijna vergeten, of niet?

De chatbot biedt een helpende hand

Gelukkig kan de chatbot helpen in de drukte, door veel taken van de klantenservice over te nemen! Om hier een concreter beeld van te schetsen, hebben we hieronder een aantal voorbeelden opgesteld van ondernemers die gebruikmaken van de AI-chatbot van Watermelon.

Voorbeeld 1: Door chatbot Kittie kan Kitcentrum.nl veelgestelde vragen overslaan

'Wanneer je dertig keer per dag hetzelfde antwoord geeft op een vraag, dan denk je op een gegeven moment: dit moet anders.' Felix, e-commerce manager bij Kitcentrum.nl, is al eerder op de proef gesteld door de drukte dankzij Corona. Tijdens de lockdown zijn Nederlanders immers massaal aan het klussen geslagen. 'We gingen op zoek naar een manier om onze klantenservice te automatiseren: een chatbot dus. Chatbot Kittie voert inmiddels ruim 600 gesprekken per maand!'

Hoe helpt dit jou?

Een chatbot kan veelgestelde vragen automatisch beantwoorden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als: 'Kan ik een reservering plaatsen?', 'Moet ik de booster-prik hebben gehad voor een plek op het terras?', 'Kunnen we met twee huishoudens stoelen reserveren in de bioscoop?' Dankzij kunstmatige intelligentie kan de chatbot diverse vraagvariaties herkennen en vervolgens het juiste antwoord geven. Dat scheelt weer tijd!

Voorbeeld 2: Chatbot Lilly van HunterDouglas haalt leads binnen

Chatbot Lilly geeft de informatie die de klant nodig heeft over de diverse soorten Luxaflex die HunterDouglas verkoopt. Daarnaast kan je vragen stellen over het gebruik, aangeven dat je het product wil kopen, een terugbelverzoek plaatsen of de brochure downloaden. 'Op die manier verzorgt Lilly een brugfunctie van online naar de fysieke winkel,' vertelt Julie, de online campaign manager van HunterDouglas.

Hoe Helpt Dit Jou?

Door conversaties op een bepaalde manier in te richten, kan de chatbot ervoor zorgen dat websitebezoekers ook fysieke bezoekers worden. Wanneer de chatbot een helpende hand biedt, zal de websitebezoeker sneller overgaan tot reservering of aankoop. Dankzij webhooks kan de chatbot overigens ook die reservering automatisch in jouw systeem zetten; ook daar hoeft geen medewerker aan te pas te komen.

Voorbeeld 3: Chatbot Vilou geeft advies

Meer dan 85% van alle klantvragen wordt beantwoord door chatbot Vilou; óók als het gaat om specialistisch advies. De eco-friendly kapsalon is gespecialiseerd in krullen en verkoopt diverse producten; voor iedere krullenkop wat wils. 'Het doel van de chatbot was om de druk van klantvragen weg te nemen; we werden immers de hele dag platgebombardeerd met berichtjes. Dat is ab-so-luut gelukt,' zegt Gerona tevreden. 'Gemiddeld voert de chatbot bijna 50 gesprekken op een dag! En 60% van de vragen wordt gesteld buiten kantooruren.'

Hoe helpt dit jou?

Wanneer een chatbot advies kan geven over specialistische producten voor verschillende soorten krullen, dan kan een chatbot jou helpen bij de tientallen verschillende vragen die er op je afgevuurd worden. Van openingstijden tot dieetwensen, van filmvoorkeur tot details over een voorstelling. Met een beetje creatief nadenken is niets te gek. Dat scheelt je op de lange(re) termijn een hoop tijd.
 

Charlotte Doffer
Content Marketeer Watermelon

beeld: Andrea Piacquadio / Pexels - bron: Watermelon

comments powered by Disqus