Medewerker klantenservice verdacht van betrokkenheid helpdeskfraude

Medewerker klantenservice verdacht van betrokkenheid helpdeskfraude
  • 10 mei 2024
  • Kel Koenen

Een 21-jarige Amsterdammer wordt verdacht betrokken te zijn bij de oplichting van meer dan twintig hoogbejaarde personen. De man zou de persoonsgegevens van de slachtoffers hebben verkregen via uitzendwerk bij de klantenservice van een bedrijf.

De politie vermoedt dat de verdachte de persoonlijke informatie heeft gedeeld met anderen, al dan niet tegen betaling. In samenwerking met die anderen zou hij vervolgens strafbare feiten hebben gepleegd, zoals oplichting en diefstal van geld en sieraden uit woningen. Slachtoffers werden daarbij gebeld en thuis bezocht door personen die zich voordeden als politiemedewerkers of medewerkers van een telecombedrijf.

Dit is de eerste keer in Amsterdam dat een klantenservicemedewerker vermoedelijk doelbewust onrechtmatig persoonlijke gegevens uit het klantenbestand zou hebben gebruikt van het bedrijf waarvoor hij via een uitzendbureau werkte. Het lijkt erop dat de gegevens uit de database van het bedrijf zijn gebruikt om slachtoffers uit het hele land te selecteren, hun vertrouwen te winnen en vervolgens geld en goederen weg te nemen. Het bedrijf heeft aangifte tegen de man gedaan wegens computervredebeuk.

Op 22 april werd de 21-jarige Amsterdammer door de politie aangehouden en werd hem volledige beperkingen opgelegd. Bij de aanhouding zijn telefoons van de verdachte in beslag genomen en onderzocht. De voorlopige hechtenis is door raadkamer van de rechtbank in Amsterdam met negentig dagen verlengd.

comments powered by Disqus