Advies aan Hoge Raad: opstarttijd contactcenter is werktijd

Advies aan Hoge Raad: opstarttijd contactcenter is werktijd
  • 7 juni 2024
  • Kel Koenen

Een contactcentermedewerker die tien minuten eerder aanwezig moet zijn om in te loggen, moet die tijd betaald krijgen. Dat concludeert de advocaat-generaal in haar advies aan de Hoge Raad. De Hoge Raad buigt zich momenteel over de vraag of deze opstarttijd van een contactcentermedewerker alsnog betaald moet worden.

Eerder al oordeelde het gerechtshof dat de opstarttijd betaald moest worden. Teleperformance ging daartegen in cassatie bij de Hoge Raad. Of het hoogste rechtscollege het advies van de advocaat-generaal overneemt, wordt op 8 november duidelijk. Adviezen worden vaak overgenomen, maar dat is géén automatisme.

Het draait om het planningsreglement van Teleperformance: 'Om 09.00 uur beginnen betekent dat je exact om 09.00 uur klaar zit om je eerste telefoontje aan te nemen of te maken. Meld je daarom altijd 10 minuten voor aanvang van je dienst bij je supervisor, dan ben je nooit te laat', zo staat in het reglement. Om hun werk te kunnen doen, moeten de medewerkers in tien verschillende systemen inloggen. Een medewerker zag dit als werktijd en stapte naar de kantonrechter omdat hij er niet voor betaald kreeg.

Teleperformance ging in hoger beroep. Volgens het bedrijf was het in meer sectoren gebruikelijk dat werknemers er eerder moesten zijn. Bovendien zou het niet om een verplichting gaan, maar om een vrijblijvend advies. In de tien minuten tijd konden de werknemers inloggen, maar ook koffie pakken of naar het toilet gaan.

De advocaat-generaal is vrij stellig in het advies. ‘De beslissing van het gerechtshof Den Haag dat de tien minuten die een werknemer van een callcenter voor aanvang van een ingeroosterde dienst aanwezig moet zijn als betaalde arbeidstijd moet worden aangemerkt, kan in stand blijven.’

Volgens Teleperformance heeft het gerechtshof de rechtsregels niet goed toegepast. Zo zou de redenering van het hof over de inlogtijd anders zijn dan de redenering van de kantonrechter. Ook zou het gerechtshof niet voldoende gemotiveerd hebben dat er sprake was van 'daadwerkelijk gewerkte uren'.

comments powered by Disqus