Embedded finance verandert de klantervaring

Embedded finance verandert de klantervaring
  • 29 september 2023
  • Gastauteur

Nieuwe technologie verandert de manier waarop we bancaire diensten gebruiken. Een belangrijke ontwikkeling op dit gebied is ‘embedded finance’, een concept waarmee bancaire oplossingen nog toegankelijker worden door alles op één centrale plek - daar waar de gebruiker het nodig heeft - aan te bieden.

Embedded finance kan de manier waarop bedrijven en consumenten bancaire diensten afnemen ingrijpend veranderen. Steeds meer partijen maken gebruik van de mogelijkheid om bankdiensten te integreren waardoor men binnen één omgeving een product kan vinden, selecteren en afrekenen. Een heel duidelijk voorbeeld hiervan is Uber. Hierbij zijn betalingen geïntegreerd in een centraal platform waardoor het afnemen van de dienst en de betaling daarvan op een gestroomlijnde manier gebeurt. Daarnaast zie je veel ontwikkelingen op het gebied van embedded kredietverlening en verzekeringen. Deze worden direct aangeboden bij de aanschaf van het product op de plek waar de gebruiker het nodig heeft.

Deze gestroomlijnde ervaring wordt aangedreven door Banking-as-a-Service (BaaS) leveranciers, die bedrijven in staat stellen om zelf, onder hun eigen merk, (white label) bancaire diensten aan te bieden. Dit gaat verder dan alleen integreren van betalingen. Dankzij embedded finance kan vrijwel ieder bedrijf ook zijn eigen rekeningen, branded betaalkaarten en betalingen op maat aanbieden. Een goed voorbeeld hiervan is accounting software, waarbij je als ondernemer nu eenvoudig een bankrekening kan openen en betaalkaarten kan aanvragen. Dit is niet alleen makkelijk en snel, je krijgt daarnaast ook beter inzicht in zakelijke uitgaven.

Creëren van naadloze ervaring
De kracht van embedded finance ligt in het vermogen om een soepele ervaring te creëren. Traditionele financiële processen omvatten vaak meerdere stappen, complexe procedures en tijdrovende verificaties. Embedded finance stroomlijnt deze processen, wat zorgt voor meer snelheid en meer gebruiksgemak. Dit zorgt niet alleen voor tevredenheid van de gebruikers, maar bevordert ook de loyaliteit, omdat zij eerder geneigd zijn om klant te blijven bij platformen waar zij verschillende diensten kunnen afnemen. Aan de B2B kant is het ook een gamechanger, waarbij niet financiële instellingen met een simpele druk op de knop zelf rekeningen of betaalkaarten kunnen uitgeven zonder daarbij door allerlei hoepels te hoeven springen bij een traditionele bank.

Nieuw tijdperk
De potentiële toepassingen van embedded finance zijn enorm en hebben impact op vrijwel alle branches. Van retail en gezondheidszorg tot reizen en entertainment; elk bedrijf dat contact heeft met klanten, kan embedded finance gebruiken om slimmer in te spelen op wat consumenten nodig hebben. In het digitale tijdperk staan gemak en efficiëntie voorop en embedded finance sluit naadloos aan bij de snel stijgende verwachtingen op dit gebied.

Hiermee brengt het bedrijven naar een nieuw tijdperk waarin het al dan niet integreren van financiële dienstverlening de klantervaring kan maken of breken.

Marnix van Deursen
VP Benelux bij Swan

comments powered by Disqus