Zeg werkgever, u bent toch zeker Sinterklaas niet?!

Zeg werkgever, u bent toch zeker Sinterklaas niet?!
  • 3 december 2021
  • Gastauteur

Tja, werkgever, u heeft t maar lastig; onder alsmaar lastiger wordende omstandigheden niet alleen je personeel aan het werk houden, omgaan met (ziekte)uitval maar ze ook tevreden houden én tegelijk nog nieuwe mensen werven met veel spanning op de arbeidsmarkt. Dat vraagt om ferme maatregelen. Regelmatig bekruipt u het gevoel, dat medewerkers en kandidaat-medewerkers denken dat u Sinterklaas bent. Maar daar is er maar één van, nietwaar? Die uit Spanje… Hoe houdt ú zich staande in deze zwaar beconcurreerde markt-voor-handjes-en-hoofdjes?

De deals met klanten moet u nakomen. Tariefafspraken zijn vaak al gemaakt en u kent de marges ALS u levert. In die marges zit naast inkoop materialen, afschrijving bedrijfsmiddelen en andersoortige productie- en organisatiekosten een stukje ruimte voor het belonen van uw mensen. En dan worden we ineens geconfronteerd met het nemen van allerlei gezondheidsmaatregelen, gaan inkoopprijzen voor materialen de lucht in en zijn energietarieven nog nooit zo hoog geweest. Op welke plek qua aandacht en budget komt dan het probleem te staan om personeel te (binden en te) vinden?

De kans dat u Sinterklaas wél bent als u dit leest is klein. Iedere ondernemer heeft zijn of haar uitdagingen en personeel is er één van. Dat gaat nooit meer over. Maar werknemers hebben wel heel nadrukkelijk hun (baan)verlanglijstje. U concurreert als werkgevers niet alleen onderling, maar ook met het paard dat aandacht moet hebben, met oma voor de mantelzorg, met de studie die ooit eens af moet, met de wereldreis die nu eindelijk eens van de bucket list af moet of met het vrijwilligerswerk dat echt moet gebeuren. Om maar te zwijgen over de uitkering die maandelijkse inkomensveiligheid biedt.

Ik hoor het mezelf de laatste tijd vaak zeggen; ‘werk wordt geconsumeerd tegenwoordig’. Daar bedoel ik mee, dat werk niet meer op 1 staat in de prioriteitenlijst van veel mensen. Dat gaat niet eens alleen maar om jongeren, want ook de 40- of 50-plusser kiest in deze roerige tijd voor ‘Quality Of Life’ en hoeft niet zo nodig meer veel uren te werken of ver te reizen voor het werk. 24 of 32 uur is ook goed en dan komen er nog de nodige wensen bij zodat het werk past in het drukke leefschema.

Misschien moet u zich dan toch iets meer als Sinterklaas gaan gedragen om als winnaar uit de bus te komen. Bent ú wel leuk genoeg? Is uw bedrijf wel leuk genoeg? Is het werk wel leuk genoeg? Zijn er écht wel doorgroeimogelijkheden? Stelt die inwerktraining wel écht iets voor? Doet u wel écht leuke dingen met het team zoals u claimt in de vacatureadvertentie? Betaalt u wel écht marktconform? Er is tegelijk niet één oplossing, maar het gaat om aandacht! Persoonlijke aandacht en zeker in deze periode mensen begrijpen wat ze écht graag willen. Soms is het al voldoende om een goed gesprek te voeren. Ook is het belangrijk te beseffen, dat het schaap-met-de-vijf-poten gewoon niet bestaat en je soms zelfs moet kiezen om een schaap met drie poten aan te nemen en er samen voor te zorgen, dat het vierde pootje niet gemist wordt in ‘daily business’.

In onze praktijk in personeelswerving komen we regelmatiger dan ons lief is in aanraking met geschikte kandidaten, maar die zeggen op hun beurt veel te vaak nee tegen de baan of de werkgever. Ze hoeven geen Sinterklaas als werkgever, maar wel eentje die ruimte biedt voor de inzet die zij wel kunnen leveren. De uitdaging om de wensen van de werkgever te matchen aan die van de kandidaat gaan wij graag aan, maar een werkgever die zich opstelt als Goedheiligman/-vrouw zou soms best prettig zijn. Niet de cadeautjes geven de doorslag, maar wel de moeite, het begrip en de inzet om iemand in het bedrijf binnen te halen. Kandidaten zijn er te over, maar ze moeten in deze roerige tijd wel oprecht in u geloven en u bent daarin doorslaggevend. Fijne pakjesavond!

Dirk Jan Hildebrand
Directeur sales en marketing Work2B/Taskforce Arbeidsmarkt KSF

Foto: Ylanite Koppens via Pexels

 
comments powered by Disqus