Techtrends 2017

Techtrends 2017
  • 3 januari 2017
  • Redactie

Conversational interfaces voor een nog betere gebruikerservaring; volgens Mirabeau is dat één van de technologische ontwikkelingen die dit jaar een voorname rol gaat spelen. De Tech Radar van het recent door Cognizant overgenomen bureau voor digital marketing en customer experience levert zes trends op.

  • Virtual reality/ augmented reality: technologie wordt mainstream
    Bij Kijkduin zijn meerdere hotspots voor Pokémon Go geplaatst. De gemeente Den Haag sleept ontwikkelaar Niantic voor de rechter vanwege de vermeende overlast die spelers van deze mobiele game veroorzaken. Een mooi bewijs van de adoptie en volwassenheid van augmented reality, waarbij overlays over de zichtbare (echte) wereld geprojecteerd worden. Dankzij Pokémon is AR mainstream geworden. De technologie is niet bijzonder nieuw: Layar was een voorloper, maar is nooit echt doorgebroken. Geïnspireerd door het succes van Pokémon zullen er nu snel nieuwe toepassingen op de markt gebracht worden. Oculus, dochterbedrijf van Facebook, werkt ondertussen aan een speciale webbrowser voor virtual reality zodat gebruikers VR binnen (of op) webpagina’s kunnen beleven.
     

  • Conversational interfaces: een nóg betere user experience
    Applicaties als Whatsapp of Facebook Messenger spelen een steeds belangrijkere rol in ons dagelijkse digitale leven. Onder andere het Chinese WeChat toonde reeds de potentie aan van 'eenvoudige' chat-applicaties: met WeChat kun je producten aanschaffen, een taxi bestellen of een dialoog voeren met tienduizenden bedrijven.
    Door chatbots te integreren kunnen bedrijven gesprekken gaan voeren met consumenten zónder inzet van een contactcenter. Tevens kunnen ze relevante informatie op maat en binnen de juiste context bieden. Een ander voorbeeld is een spraakinterface als Amazon Echo, waarmee je via stemcommando's bijvoorbeeld vluchtinformatie kunt opvragen. Het wordt relatief eenvoudiger om conversational interfaces met bottechnologie te bouwen; binnen cloudplatformen als Microsoft Azure en Amazon Web Services ontstaat een hele generatie nieuwe AI-services.
     


  • IoT: 25 miljard connected devices in 2020
    De ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things zorgen ervoor dat bedrijven beter in staat worden gesteld om waarde te leveren. Dankzij realtime sensordata en machine learning bijvoorbeeld kunnen industrieën hun onderhoudsprocessen optimaliseren.
    Maar ook dichterbij huis zien we IoT terug in domoticatoepassingen, waarbij integraties steeds eenvoudiger worden. Zoals op afstand een slimme thermostaat bedienen, of pizza’s bestellen door middel van spraakcommando’s. Bijkomend voordeel voor bedrijven is dat zij dankzij IoT-toepassingen hun klanten beter kunnen leren kennen en op basis van die inzichten hun dienstverlening aanpassen.
    Met de IoT-ontwikkeling lijkt Ubiquitous Computing een stap dichterbij te komen: een wetenschappelijk concept waarbij computing overal aanwezig is, alledaagse apparaten en objecten 'slim' worden en in staat zijn via internet en gebruikers te communiceren.
     



  • Cloudbased solutions: bouwen met software-lego
    Public cloudcomputing speelt vandaag de dag een niet te negeren rol binnen moderne IT en is de technologische aanjager van nieuwe disruptieve toepassingen. Grote cloudspelers (waaronder Amazon Web Services) bieden services en bouwblokken waarmee je snel nieuwe toepassingen ontwikkelt. Innovaties als serverless computing (AWS Lambda, Microsoft Azure Functions) zorgen ervoor dat applicaties nóg kostenefficiënter worden zonder investeringen vooraf in infrastructuur en maandelijks onderhoud.
     

  • Mobile: native apps
    Voor de beste gebruikerservaring is het zaak alleen native apps te ontwikkelen. Je verzekert je dan van applicaties die optimaal werken op elk apparaat, zoals een iPhone, Android-device of Windows Phone. Native apps zijn ontwikkeld voor en maken gebruik van device-specifieke mogelijkheden zodat de gebruiker een seamless interactie ervaart
     

  • Test automation: er is geen ruimte voor handmatig testen
    Wil je je time-to-market versnellen door in hoog tempo nieuwe functionaliteiten te releasen? Dan bouwen engineers een zogenaamde 'continuous delivery pipeline'. Een deployment-techniek waarbij zowel het uitrollen van (cloud) infrastructuur en software als ook alle benodigde testen worden geautomatiseerd. Handmatige handelingen geven immers een hogere kans op fouten en frustreren doorlooptijden. Voor het automatisch testen van visuele ontwikkelingen kun je onder meer Argus Eyes toepassen; deze tool brengt visuele verschillen van twee applicatie versies vroegtijdig in kaart waardoor je snel kunt beoordelen of wijzigingen gewenst zijn of niet.
  • Bron: CIO

    comments powered by Disqus