Zorgeloos op vakantie: update slimme apparaten voor vertrek

Zorgeloos op vakantie: update slimme apparaten voor vertrek
  • 4 juli 2024
  • Redactie

De komende maanden gaan miljoenen Nederlanders op vakantie. Hoewel veel vakantiegangers hun huis goed voorbereiden op hun afwezigheid, vergeten ze vaak een belangrijke stap: het updaten van slimme apparaten. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid.

Het onderzoek van Verian laat zien dat Nederlanders het nalaten om apparaten zoals slimme deurbellen, smart tv’s en slimme verlichting te updaten. Zo neemt vier op de tien Nederlanders een nieuw slim apparaat in gebruik zonder deze direct te updaten en geeft een derde van de gebruikers aan slimme apparaten langer dan een jaar niet, of zelfs nog nooit, te hebben gecontroleerd op updates. Het niet updaten van deze apparaten kan leiden tot onder meer verminderde prestaties, storingen en een kwetsbaarheid voor cybercriminelen. Dat kan vervelende gevolgen hebben, vooral wanneer je niet thuis bent om deze problemen op te lossen.

'Veel mensen realiseren zich niet dat hun slimme apparaten 'domme dingen' kunnen doen als ze niet geüpdatet worden', zegt Masi Mohammadi, Smart Living Wetenschapper aan de Technische Universiteit Eindhoven. 'Een beveiligingscamera die valse alarmen genereert, een slim slot dat niet goed werkt, of slimme verlichting die ‘s avonds niet aangaat. Maar ook: internetcriminelen die via de router jouw wifi-netwerk binnenkomen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat er kan gebeuren. Dat geeft een onrustig gevoel als je van huis bent.'

Bijna iedere Nederlander (acht op de tien) bezit één of meer slimme apparaten, naast de gebruikelijke smartphone of PC. Hoewel driekwart van de Nederlanders weet dat actuele software-updates de werking en veiligheid van apparaten verbeteren, blijkt dat velen in de praktijk vergeten die updates te doen. Bovendien weet lang niet iedereen dat een nieuw slim apparaat al direct na aankoop een update nodig heeft; één op de drie Nederlanders is zich hier niet van bewust. Ook denken vier op de tien gebruikers van slimme apparaten vaak ten onrechte dat deze zichzelf automatisch updaten. 'Als je de percentages in dit onderzoek zou doortrekken naar alle Nederlanders, gaat het om minimaal 1 miljoen apparaten die zonder update in gebruik zijn genomen', zegt onderzoeker Ahmed Ait Moha van onderzoeksbureau Verian.

Om veilig en zorgeloos op vakantie te kunnen gaan, is het belangrijk om slimme apparaten regelmatig en in ieder geval voor vertrek, te updaten. Aangezien veel apparaten geen automatische update-notificaties sturen, ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker om zelf op updates te controleren. Een praktisch advies is om iedere drie maanden te checken welke apparaten updates nodig hebben en om dit op de to-do-lijst te zetten voor vertrek naar de vakantiebestemming. Zo blijft de kans op vervelende verrassingen thuis zo klein mogelijk.

Met de campagne ‘Doe Je Updates’ wil het Ministerie van Economische Zaken Nederlanders bewust maken van het belang van het regelmatig updaten van hun slimme apparaten. Door slimme apparaten tijdig te updaten, zijn ze veiliger en werken ze op hun best. Bovendien verkleint dat de kwetsbaarheden voor cybercriminelen.

 
comments powered by Disqus