Arbeidsmarkt opnieuw minder krap; toch veel beroepen kansrijk

Arbeidsmarkt opnieuw minder krap; toch veel beroepen kansrijk
  • 27 juni 2024
  • Kel Koenen

In het eerste kwartaal van 2024 nam de spanning op de arbeidsmarkt licht af. De arbeidsmarkt blijft echter nog steeds krap, blijkt uit de UWV Spanningsindicator. De arbeidsmarkt biedt nog steeds volop kansen voor werkzoekenden, ook in klantcontact. Vandaag werd de lijst met kansrijke beroepen gepubliceerd.

UWV benoemt honderden beroepen met goede baankansen, verdeeld over verschillende richtingen en niveaus. In 2024 zijn er weer nieuwe kansrijke beroepen bijgekomen, zoals reisadviseurs, fitnessinstructeurs en schoenmakers. Ook op hbo of wo niveau zijn er nieuwe kansrijke beroepen bijgekomen, waaronder docenten maatschappelijke vakken (zoals maatschappijleer en aardrijkskunde), advocaten en hydrologen en adviseurs waterbeheer.

'De meeste beroepen op de lijst zijn al jarenlang kansrijk', vertelt Stef Molleman, arbeidsmarktadviseur bij UWV. 'We verwachten dat veel van deze beroepen dat zullen blijven door grote veranderingen en maatschappelijke opgaven waar we mee te maken hebben. Het gaat vaak om beroepen in sectoren als de zorg, onderwijs, techniek en ict.'

Het verslechterde economische beeld zien we terug in het aantal faillissementen dat bij UWV wordt gemeld. Over de eerste vijf maanden van 2024 waren er veel meer bedrijven (+35%) ten opzichte van vorig jaar, die de lonen van hun werknemers niet meer konden betalen.

Tussen de lijst met kansrijke beroepen staan ook functies in klantcontact.

comments powered by Disqus