Werknemers verlangen naar meer duurzaamheid op de werkvloer
Duurzaamheid staat hoog op de agenda van werknemers, blijkt uit het jaarlijkse Nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Bijna de helft van de werknemers in Nederland wil dat hun werkgever meer prioriteit geeft aan duurzaamheid.
Zo'n 45% van de werknemers vindt het belangrijk dat hun organisatie duurzaam is. Daarnaast wil 43% dat werkgevers de komende vijf jaar meer aandacht besteden aan duurzame initiatieven. Veel werknemers ondernemen zelf al stappen om hun werkplek duurzamer te maken, zoals afval scheiden (45%) en minder wegwerpplastic gebruiken (43%). Tegelijkertijd geeft ruim een kwart aan niets te doen op dit gebied.
Duurzaamheid speelt ook een rol als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Bijna de helft (47%) vindt het belangrijk dat pensioen- en arbeidsvoorwaarden duurzaam zijn, en drie op de tien werknemers verwacht dat hun pensioengeld duurzaam wordt belegd. Verder geeft 45% aan pensioenvoorwaarden mee te nemen in salarisonderhandelingen bij een nieuwe baan. Volgens Jan Hein Rhebergen, directeur van BeFrank, moet iedereen de keuze hebben hoe duurzaam ze hun pensioen opbouwen. ‘Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde,’ aldus Rhebergen, ‘en daar gaat veel geld in om. Goed om te zien dat dit steeds meer aandacht krijgt.’
Goede voornemens
BeFrank houdt jaarlijks het Nieuwjaarsonderzoek onder ruim duizend werknemers in loondienst van 25 jaar en ouder, en signaleert zo wat de trends, wensen en sentimenten bij werknemers zijn op het gebied van werk en inkomen. Ook de goede voornemens van de werkende Nederlanders zijn hierin meegenomen. Opvallend is dat de Top 5 goede voornemens voor 2025 maar weinig verschilt met vorig jaar. Ook nu staat het vinden van een betere balans tussen werk en privé op nummer 1. Gevolgd door het volgen van een cursus, training of opleiding (plek 2) en gezonder gaan leven op het werk (plek 3). De goede voornemens op 4 en 5 zijn van plek gewisseld. Meer tijd overhouden voor sociale contacten buiten het werk is voor de respondenten momenteel belangrijker dan het vragen om salarisverhoging.
Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim twee derde (72%) van de werknemers waarde hecht aan werk dat betekenisvol is en een bijdrage levert aan de maatschappij. Voor 2025 geeft 29% van de werknemers aan niet van plan te zijn om van baan te wisselen. Voor degenen die wel overwegen een nieuwe baan te zoeken, zijn de belangrijkste drijfveren een hoger salaris (39%), het zoeken naar een nieuwe uitdaging (26%) en het verminderen van stress of werkdruk (24%).