Optimisme over Nederlandse arbeidsmarkt

Optimisme over Nederlandse arbeidsmarkt
  • 11 maart 2015
  • Redactie

Het tweede kwartaal van dit jaar lijkt positief uit te pakken voor werkzoekenden in Nederland. De jongste uitkomsten uit de Manpower Employment Outlook Survey tonen aan dat werkgevers voornemens zijn om de komende tijd personeel aan te nemen. Sinds 200 waren de cijfers ziet zo optimistisch als nu.

De arbeidsmarktbarometer staat momenteel op +4. De voorspelling van de werkgelegenheidsverwachting voor Q2 2015 is zes procentpunten hoger dan drie maanden geleden. Het onderzoek, dat gehouden is onder 750 werkgevers, laat een verbetering zien in zeven van de negen sectoren en drie van de vier regio’s in vergelijking met de resultaten van het eerste kwartaal van dit jaar.

VS +16
‘Deze resultaten tonen aan dat het economisch herstel breder gedragen wordt’, verklaart Jilko Andringa, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland. Slechts in één sector (landbouw, bosbouw en visserij) verwachten werkgevers minder personeel aan te nemen dan in het vorige kwartaal. Vooral bij nutsbedrijven en de overheid ligt een toename van het aantal werknemers in de lijn der verwachting.

Met +4 gaat Nederland in Europa gelijk op met Spanje. Het Verenigd Koninkrijk (+6) en Duitsland (+5) staan hier nog boven, terwijl de arbeidsmarkten in België en Frankrijk bij +2 blijven steken. Het positivisme van Nederlandse werkgevers verbleekt overigens bij dat van hun Amerikaanse collega’s, waar de arbeidsmarktbarometer nu op +16 staat. Het economisch herstel is daar vooralsnog sterker zichtbaar dan in Europa. Download hier het volledige rapport.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link