Digitaal vinger aan de pols houden

Digitaal vinger aan de pols houden
  • 1 mei 2015
  • Redactie

Self-tracking gaat beslist een grote vlucht nemen. Dat verwacht Lucien Engelen, directeur van het Radboudumc REshape Center for Innovation.

Engelen vindt dat patiënten moeten krijgen wat ze willen: inzicht. Om in te haken op die wens, introduceerde hij anderhalf jaar terug zelf Hereismydata, een combinatie van een persoonlijk gezondheidsdossier, een online community voor patiënten, hun familieleden en zorgverleners, plus een connectiviteitsplatform voor medische apparatuur, wearables en apps. Zelf kunnen patiënten ook nog data toevoegen hieraan, zoals gewicht en hartslag bijvoorbeeld. ‘Het moet niet uitmaken of je een iPhone of een Samsung hebt, en het moet ook niet uitmaken of je bij ziekenhuis A of B zit. Alle informatie, of die nou afkomstig is uit het Radboud of de huisarts, moet bekend zijn en inzichtelijk voor de patiënt.’

Urinewegwerpstick
Engelen constateert dat zelfmeetinstrumenten, zoals apps die je bloeddruk bijhouden en je eetpatroon registeren, een toenemende populariteit genieten. Een positieve ontwikkeling, vindt hij, mits de algoritmes wetenschappelijk zijn te valideren. De innovatiedirecteur denkt dat we nog maar aan het begin staan van wat data voor ons kan betekenen. Moet een potje urine nu nog bij de huisarts worden afgeleverd, straks koop je bij de drogist een wegwerpstick voor een euro. Daar plas je overheen, je wacht een minuut, met je app maak je een foto van de uitslag en die gaat weer rechtstreeks naar de huisarts.

Lees het volledige artikel in Customer Contact Magazine 02-2015, waarin ook de visie van Martijn de Groot van het Quanitfied Self Institute (QSI) is opgenomen.

comments powered by Disqus