Vodafone-netwerk beste van Nederland

Vodafone-netwerk beste van Nederland
  • 25 augustus 2015
  • Redactie

Het netwerk van Vodafone is door onderzoeksbureau P3 Group uitgeroepen tot het beste van Nederland. De telecomprovider laat daarmee KPN en Tele2 nipt achter zich.

Het vandaag gepubliceerde Mobile Benchmark NL rapport vergelijkt objectief de prestaties en kwaliteit van de Nederlandse mobiele netwerken vanuit het perspectief van de eindgebruiker. Wat kan een klant doen met de mobiele verbinding op diverse tijdstippen en locaties? Hierbij is rekening gehouden met gebruikte toestellen, veelgebruikte apps en andere mobiele toepassingen. Providers konden tijdelijke of lokale verstoringen doorgeven, zodat deze het resultaat niet vervuilden. Gedurende twee weken zijn 200.000 telefoongesprekken en circa 30.000 datasessies met elkaar vergeleken. Vodafone behaalde 881 van de 1.000 punten en trekt daarmee aan het langste eind. Met twee punten minder scoort KPN een tweede plek, gevolgd door Tele2 op nummer drie. T-Mobile is de grote afwezige; gedurende de meetperiode zat dit bedrijf middenin een grootschalige modernisering van haar netwerk, waardoor de meetresultaten niet representatief zouden zijn.

Metingen
De spraakdiensten zijn getest door het meten van smartphone naar smartphone gesprekken. Het succesvol tot stand brengen en beëindigen van deze gesprekken is geëvalueerd en tevens de spraakkwaliteit van het tweezijdige audiokanaal. In de grotere Nederlandse steden laten Vodafone en KPN zeer goede resultaten zien op dit vlak, met succespercentages van 99,0 procent en 98,7 procent. Tele2 volgt met 98,1 procent.

Datadiensten zijn getest door te browsen naar de populairste webpagina’s en speciaal gedefinieerde statische testpagina’s, door bestanden continue te up- en downloaden en door YouTube-video’s in zowel SD als HD kwaliteit af te spelen. De prestaties bij het up- en downloaden zijn beoordeeld op succesratio’s en snelheid. Bij de YouTube-testen is tevens gekeken naar het aantal afspeelpogingen zonder interrupties. De resultaten laten zien dat Vodafone en KPN topprestaties leveren met succesratio’s in veel gevallen boven de 99% in zowel grote steden, kleinere steden als onderweg.

Internationaal
Afgelopen jaren onderzocht P3 ook al netwerken in onder meer Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten. De actuele Nederlandse resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat de Nederlandse netwerken internationaal goed hun mannetje staan. ‘Als Nederlander ben ik er trots op om te kunnen zeggen dat onze Nederlandse netwerken tot de beste in Europa behoren’, aldus Cees de Zeeuw, Regionaal Directeur Benelux P3 communications.

Rob Shuter, ceo Vodafone Nederland, is blij en nuchter tegelijk. ‘Geweldig om te zien dat onze investeringen en het harde werk van collega’s, partners en leveranciers zich vertalen in goede onderzoeksresultaten. Maar, onderzoek naar de kwaliteit van mobiele netwerken blijft altijd een momentopname. Daarnaast zijn de verschillen erg klein, ook andere Nederlandse netwerken scoren hoog op het wereldtoneel: waar een klein land toch groot in kan zijn!’

Meer details staan in het volledige testrapport.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link