Robot bezorgt pizza’s voor Domino’s

Robot bezorgt pizza’s voor Domino’s
  • 21 maart 2016
  • Redactie

Pizzaketen Domino’s introduceert DRU, volgens de pizzaketen ’s werelds eerste zelfrijdende bezorgvoertuig. Wanneer de robot daadwerkelijk door de Nederlandse straten zal rijden, is nog niet definitief bepaald.

DRU - Domino’s Robotic Unit - is een voertuig met 4 wielen en bevat compartimenten om de bestelling van de klant warm te houden en het drinken of ijs gekoeld. Met een veilige snelheid rijdt het bezorgvoertuig over het trottoir naar de voordeur van de klant. De pizzabot is in staat om zelf te navigeren van het restaurant naar de bestemming en kiest eigenhandig de beste route. Dankzij sensoren herkent en vermijdt hij obstakels. Domino’s werkt samen met het RDW en andere partners wereldwijd om er voor te zorgen dat DRU voldoet aan relevante regel- en wetgeving.


Proef in Australië
Don Meij, ceo van Domino’s Group en managing director, stelt dat autonome voertuigen nieuwe mogelijkheden bieden en een impuls creëren voor nog meer innovatie. ‘Dit geeft maar weer eens aan wat er kan gebeuren als disruptive denken wordt bevorderd.’ Aanvullend geeft André ten Wolde, ceo van de pizzaketen in Nederland & België, aan dat dit prototype slechts de eerste stap is. ‘We zullen doorgaan met een reeks innovaties die allen ten doel hebben om het thuis laten bezorgen van pizza’s te revolutioneren.’

DRU wordt aangedreven door technologie van Australische startup bedrijf, Marathon Robotics. De verwachting is dat voor de zomer nog de eerste proeven zullen plaatsvinden in Nederland. ‘Autonome voertuigen maken het mogelijk veiliger, sneller, schoner en efficiënter goederen bij de klant te krijgen en daarom zetten we hier vol op in’, aldus Ten Wolde. In juli vorig jaar maakte Domino’s het reeds mogelijk voor klanten om hun pizzabestelling te volgen per smartwatch.

Update 31/05/'16
DRU gaat vanaf eind augustus op de Universiteit Twente rondrijden, bericht UT Nieuws. Studenten die online een pizza bestellen via Domino’s ontvangen een code. Vervolgens wordt de bestelling door een pizzabezorger afgeleverd aan de robot, die via GPS zijn weg kent op de campus. Wanneer de robot het adres gevonden heeft, wordt er een bericht verzonden aan de student dat de robot voor zijn deur staat. Door de ontvangen code in te voeren op de robot krijgen zij toegang tot de pizza.
Gezien de snelheid van DRU, 18 kilometer per uur, wordt de robot in de beginperiode bijgestaan door een medewerker van Domino's. Indien de pilot succesvol is, dan wordt de test vervolgt in een wijk van de gemeente Enschede.

comments powered by Disqus