Viber gaat WhatsApp achterna

Viber gaat WhatsApp achterna
  • 20 april 2016
  • Redactie

Viber, de messagingdienst die inmiddels 711 miljoen gebruikers telt, introduceert in navolging van WhatsApp end-to-end encryptie voor alle berichten en calls op zijn platform. Ook is het straks mogelijk om bepaalde chatconversaties te ‘verstoppen’ in de Viber-app, schrijft TechCrunch.

De nieuwe functionaliteiten worden de komende weken globaal uitgerold door het bedrijf dat in Israël is opgericht en sinds 2014 tot het portfolio van het Japanse Rakuten behoort. Vier landen fungeren als proefkonijn: Brazilië, Wit-Rusland (Belarus), Israël en Thailand. Viber’s encryptie komt in diverse veiligheidsniveaus, die herkenbaar zijn aan een gekleurd slotje rechts in het scherm. Grijs houdt in dat de conversatie (stem of tekst) volledig versleuteld is. Ter bevestiging kan de gebruiker op het slotje tikken. Wie kiest voor een groen slot, kan per dialoog gesprekspartners goedkeuren. Een rood slot verschijnt bijvoorbeeld als een device is gewijzigd of omdat iemand toegang tot data probeert te verschaffen.

Klantinteractie
De verrijkte app stelt gebruikers tevens in staat om chatconversaties te verstoppen; alleen met een viercijferige code krijg je nog toegang tot die specifieke content. Een mogelijke reden om dit te doen is bijvoorbeeld als je kinderen hebt die een spelletje op jouw smartphone willen spelen en plots op ‘messaging’ overschakelen. Of uiteraard om te voorkomen dat anderen meer expliciete zaken te zien krijgen.

Michael Shmilov, COO van Viber, zegt dat het bedrijf achter de schermen al ‘jaren’ toewerkt naar de invoering van end-to-end encryptie. Ook voor zakelijke servicedoeleinden kan de app straks worden toegepast. ‘Dan doel ik dus op interactie met handelaren die verkopen op het Rakuten-platform. In een paar maanden willen we die optie uitrollen met partners, werkend met hun eigen CRM-software, maar ook direct met organisaties.'

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link