Nationaal Politielab AI ziet levenslicht
Wetenschappers van Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam gaan in het gisteren geopende Nationaal Politielab AI samenwerken met de landelijke politie. Met de meerjarige samenwerking in het lab verzekert de politie zich van technologische innovatie.
Door kunstmatige intelligentie te implementeren, is de politie onder meer in de mogelijkheid om online aangiftes automatisch te verwerken en binnen enkele seconden grote hoeveelheden beeldmateriaal te scannen. Tijdrovend politiewerk wordt geautomatiseerd, complexe taken worden versimpeld.
Wout 2.0
Binnen het lab wordt onder meer geëxperimenteerd met een chatbot die burgers helpt bij het doen van online aangifte. ‘De chatbot weet straks precies welke vragen er gesteld moeten worden om de aangifte succesvol af te handelen.’ De virtuele agent moet op den duur landelijk worden uitgerold. Dit in tegenstelling tot de in augustus gelanceerde chatbot Wout, die tot dusver alleen door politie Oost-Nederland wordt getest.
ICAI
Het AI-politielab is een initiatief van het relatief nieuwe Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Voornamelijk Universiteit van Amsterdam focust zich op het selecteren en verwerken van relevante informatie en grote hoeveelheden data. ‘Al die verbanden zijn er, maar je moet ze wel kunnen leggen’, aldus digitaliseringsexpert Theo van der Plas.
- chatbot
- Nederlandse politie
- ICAI
- AI
- Universiteit Utrecht
- Universiteit van Amsterdam
- Nationaal Politielab AI
- Wout
- politie
- kunstmatige intelligentie