Nictiz ziet legio digitale zorgmogelijkheden

Nictiz ziet legio digitale zorgmogelijkheden
  • 17 januari 2019
  • Redactie

Nictiz signaleert dat er grote kansen zijn voor de implementatie van kunstmatige intelligentie in de zorgsector. Het Nederlandse expertisecentrum in e-health zegt dat de grote hoeveelheden data ervoor zorgen dat de zorg zich bij uitstek leent voor AI.

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bracht Nictiz onlangs het rapport ‘Artificial Intelligence in de zorg’ uit. AI, machine learning en deep learning dragen volgens de instelling bij aan betere en efficiëntere zorgverlening. Om meer bewustwording te creëren gaat het rapport in op toepassingen in de praktijk en de hordes die moeten worden genomen.

Niet-zo-zwakke AI
Vrijwel alle huidige toepassingen van kunstmatige intelligentie in de zorg vallen onder zwakke AI. Kenmerkend hiervoor is dat de software is gespecialiseerd op één specifiek gebied. Het wordt op dit moment voornamelijk ingezet om ziektebeelden te voorspellen, om daar op voorhand op te kunnen inspelen. Zwakke AI wordt volgens Nictiz nog niet op grote schaal toegepast. ‘De potentie is echter groot, omdat AI op dit niveau de kwaliteit van zorg verhoogt en tijdswinst oplevert voor de zorgverlener en de patiënt’, aldus het instituut. Ook de inzet van machine learning wordt geschikt bevonden binnen de zorg. Patiëntvoorspellingen worden mogelijk gemaakt door machine learning. Deep learning, een specifieke vorm van machine learning, stelt zorgverleners in staat om afwijkingen te herkennen.

Hordes
‘AI is een veelbelovende ontwikkeling, maar om AI veilig en verantwoord op grote schaal in de zorg toe te kunnen passen, moet een aantal vraagstukken opgelost worden’, meldt het rapport. Zoals eerder vermeld zorgt de grote hoeveelheid van data binnen de zorg ervoor dat kunstmatige intelligentie kan worden toegepast. Nictiz plaatst hier echter een kanttekening bij: ‘Data moeten van voldoende kwantitatief en kwalitatief niveau zijn om tot betrouwbare resultaten te komen.’ Daarnaast blijven er prangende vragen op ethisch gebied: wie draagt de verantwoordelijkheid van de besluitvorming wanneer intelligente systemen verkeerde keuzes maken?

Noot: het rapport is hier te vinden.







comments powered by Disqus