‘Verhogen digitale weerbaarheid noodzakelijk’

‘Verhogen digitale weerbaarheid noodzakelijk’
  • 03 July 2020
  • Redactie

Kunstmatige intelligentie biedt niet alleen kansen voor het digitaal weerbaar maken van Nederland: volgens het Rathenau Instituut is het noodzakelijk voor meer weerbaarheid van burgers. Technologie zou beter benut moeten worden, meldt het onderzoeksrapport.

Deze week publiceerde het instituut het onderzoek ‘Cyberweerbaar met nieuwe technologie – kans en noodzaak van digitale innovatie’. Hierin staat onder meer vermeld dat het een kwestie van tijd is voordat kwaadwillende partijen de nieuwe technologieën gaan gebruiken voor digitale aanvallen.

Dicht bij huis
Daarbij is het van belang dat Nederland en Europa niet achterop raken bij de VS en China. Het Rathenau Instituut waarschuwt ervoor dat digitale weerbaarheidsdiensten steeds vaker worden uitbesteed aan grote buitenlandse techbedrijven, en daardoor de zeggenschap over deze data verliezen. ‘Door zelf meer digitale producten en diensten te ontwikkelen, kunnen we ervoor zorgen dat die producten en diensten recht doen aan belangrijke Europese waarden als veiligheid, privacy en autonomie.’

 
comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link