Nederland wil volgende stap zetten in AI

Nederland wil volgende stap zetten in AI
  • 19 oktober 2020
  • Redactie

Nederland is van plan zich aan te sluiten bij het Global Partnership on AI (GPAI), een wereldwijde samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vorige week bekend tijdens het eerste European Entrepreneurship Summit (EES).

Volgens Keijzer is het voor zowel Nederland als Europa de plicht om ondernemers in economische zware tijden niet alleen te hulp te komen, maar ook perspectief te bieden. ‘Vandaag hebben we laten zien hoe we dat aan willen pakken: door te investeren in onze scale-ups en in veelbelovende technologieën als quantum, waterstof en AI.’

Krachten bundelen
De EES is een initiatief van het ministerie van EZK en is een plek waar ondernemers, investeerders en bestuurders samen kijken naar hoe Europa zich zo sterk mogelijk uit de coronacrisis kan innoveren. De ondernemerstop sluit zich daarmee aan op het herstel pakket van de EU: Next Generation EU. Dit initiatief richt zich op herstel en het vergroten van investeringen in de economie.

Het GPAI is opgezet door onder andere Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten en verloopt via de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Het doel van de samenwerking is ervoor te zorgen dat AI gebruikt wordt op een verantwoorde manier met respect voor mensen rechten en fundamentele rechten. Nog dit jaar wordt bekend of Nederland onderdeel wordt van het GPAI.

comments powered by Disqus