Klarna boekt omzetgroei na vervangen medewerkers door AI

Klarna boekt omzetgroei na vervangen medewerkers door AI
  • 28 augustus 2024
  • Kel Koenen

Het Zweedse betaalbedrijf Klarna heeft in de afgelopen zes maanden een omzetgroei van bijna 30 procent gerealiseerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf verklaart deze sterke cijfers aan het drukken van personeelskosten door de grootschalige inzet van kunstmatige intelligentie (AI) in de klantenservice.

In de afgelopen periode heeft Klarna honderden banen geschrapt en het bedrijf kondigt aan dat er binnenkort nog meer ontslagen zullen volgen. Deze bezuinigingsmaatregelen zijn onderdeel van een bredere strategie waarin AI steeds meer taken overneemt van menselijke medewerkers. Volgens ceo Sebastian Siemiatkowski vervult AI inmiddels het werk dat eerder door zevenhonderd klantenservicemedewerkers werd gedaan.

De inzet van AI heeft ervoor gezorgd dat momenteel twee derde van alle klantenservicevragen bij Klarna wordt afgehandeld door een digitale assistent. Dit resulteert niet alleen in een efficiëntere afhandeling van klantvragen, maar ook in aanzienlijke kostenbesparingen voor het bedrijf. Deze besparingen hebben direct bijgedragen aan de groeiende winstgevendheid.

Volgens Klarna is de snelle en nauwkeurige reactie van de AI-assistent een van de belangrijkste redenen voor de tevredenheid van klanten. De technologie kan in enkele seconden vragen beantwoorden, terwijl menselijke medewerkers hier doorgaans meer tijd voor nodig hebben. Ondanks de forse inkrimping van het personeelsbestand, blijft de klanttevredenheid hoog, mede dankzij de geavanceerde AI-oplossingen die zijn geïmplementeerd.

Met de verdere uitbreiding van AI binnen de klantenservice verwacht Klarna de komende tijd nog meer efficiëntie te behalen, wat het bedrijf in staat stelt om zijn concurrentiepositie verder te versterken.

Lees ook: AI assistent handelt twee derde klantenservicechats af

comments powered by Disqus