Werkend Nederland: onbegrijpelijk dat meer uren werken niet altijd financieel aantrekkelijk is
Een overgrote meerderheid van werkend Nederland vindt het onbegrijpelijk dat meer uren werken niet altijd financieel aantrekkelijk is. Uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet blijkt dat 82 procent van de werknemers gefrustreerd is over regelgeving die verhindert dat extra werken loont.
Deze frustratie komt voort uit het feit dat toeslagen wegvallen of extra belastingen geheven worden, waardoor meer werken niet altijd resulteert in een hoger nettoloon. De roep om verandering is luid: 87 procent van de werkenden hoopt dat het nieuwe kabinet maatregelen treft om ervoor te zorgen dat meer werken altijd financieel voordeel oplevert. Volgens deze groep kan een betere beloning voor extra werkuren een belangrijke rol spelen in het verminderen van het personeelstekort. Maar liefst 78 procent van de werkenden denkt dat dit probleem grotendeels opgelost kan worden als het aantrekkelijker wordt om meer uren te werken.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 66 procent van de werknemers mensen in hun omgeving kent die ervoor kiezen niet meer uren te werken vanwege de financiële nadelen. Binnen hun eigen organisatie zegt 42 procent collega’s te hebben die wel meer zouden willen werken, maar het financieel niet de moeite waard vinden.
Myrthe Hanssen, HR-directeur bij Visma | Raet, benadrukt dat het nieuwe kabinet stappen wil zetten richting een lastenverlichting op arbeid, mogelijk door een derde schijf in de inkomstenbelasting toe te voegen. ‘Maar het is de vraag of ze deze Prinsjesdag al maatregelen op dit gebied aan kunnen kondigen. Over het algemeen gaat er wat tijd overheen voordat voorstellen voor wijzigingen in het belastingstelsel gereed zijn. Ik verwacht dan ook dat de kans groter is dat we de effecten hiervan gaan zien bij Prinsjesdag in 2025. Mocht je als werkgever willen stimuleren dat parttime medewerkers meer uren gaan werken, is het verstandiger om het heft in eigen handen te nemen en de arbeidsvoorwaarden of flexibele werktijden goed onder de loep te nemen.’