Bevlogenheid op werkvloer ontbreekt bij tweederde

Bevlogenheid op werkvloer ontbreekt bij tweederde
  • 3 maart 2014
  • Redactie

Gemiddeld heeft een organisatie in Nederland iets meer dan 37% bevlogen medewerkers in dienst. Bij 63% mist dat positieve gevoel echter, blijkt uit actueel onderzoek van Effectory, dat gehouden is onder ruim 400.000 werknemers. De sombere uitkomsten ten spijt ziet het onderzoeksbureau vooral kansen, gezien het beïnvloedbare karakter van bevlogenheid en betrokkenheid.

Het rapport ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland’ leert dat zeker één derde van de ondervraagde werknemers in Nederland hart heeft voor het werk dat zij dagelijks doen. Deze bevlogen medewerkers hebben passie voor de inhoud van hun werkzaamheden, krijgen hier energie van en zetten zich in om het beste uit zichzelf te halen. Bij nagenoeg tweederde (63%) van de respondenten is dat positieve gevoel echter ver te zoeken: over het algemeen voeren zij hun werk naar behoren uit, maar van een droombaan is geen sprake. Uit de resultaten blijkt verder dat 43% van de medewerkers betrokken is bij de organisatie. Zij staan achter de doelen van hun werkgever. Twintig procent van de ondervraagden verklaart zich niet betrokken te voelen.

Guido Heezen, directeur Effectory, merkt op dat er twee kanten aan het verhaal zijn. ‘Bijna tweederde van de medewerkers doet blijkbaar niet het werk dat ze echt willen doen. Dat klinkt zo op het eerste gezicht niet best. Echter biedt het ook perspectief als je bedenkt dat de bevlogenheid en de betrokkenheid van medewerkers door organisaties behoorlijk te beïnvloeden zijn.’ Belangrijke mogelijkheden daartoe liggen volgens hem op het vlak van werkplezier, verantwoordelijkheid en uitdaging. ‘Denk aan het bieden van ruimte of budget voor nieuwe vaardigheden, het verbreden van functieprofielen of het uitdragen van het hogere doel van de organisatie’, tipt Heezen. In zijn optiek zal het verhogen van de bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers organisaties een enorme boost geven qua werksfeer en resultaat.

comments powered by Disqus