Inspiratie of perforatie?
Ken je dat? Je komt met enthousiasme en een brede glimlach naar iemand toe, klaar om te delen wat je hebt meegemaakt. Je begint vol energie met: ‘Wow, wat ik nu heb meegemaakt, echt geweldig!’ of ‘Luister, dit is gaaf!’ Het voelt alsof de confetti, ballonnen en bubbels om je heen dansen. Maar dan… Wat is de eerste reactie van de ander?
Misschien hoor je een zucht. Misschien kijkt de ander amper op en maakt een geluid dat je als een subtiel ‘ga weg’ kan interpreteren. Of je hebt geluk, en de ander kijkt je zelf ook enthousiast aan en zegt: ‘Vertel, ik luister!’ Die reactie – welk antwoord de ander ook kiest – heeft invloed op jouw ervaring en misschien zelfs op je acties in de toekomst.
Zelf hou ik enorm van het gevoel en het fenomeen enthousiasme. Het is die uitgelaten, levendige gemoedstoestand vol motivatie en geestdrift, waarbij je energie voelbaar door je heen stroomt. Inspiratie begint vaak als een vonk van een idee, op zoek naar een weg naar buiten. Die krachtige energiebron zit vol met nieuwe mogelijkheden, vernieuwing en fun. Ik denk dat je het met me eens bent: inspiratie, enthousiasme, en de motivatie die daaruit voortvloeit, zijn waardevolle en duurzame energiebronnen voor ons mensen.
Maar helaas: er is ook zoiets als de ‘enthousiasme-killer’. Dit fenomeen kan ons enthousiasme wegnemen, en dat vind ik zonde. Om je te behoeden voor zulke situaties, deel ik hier een paar manieren waarop enthousiasme en inspiratie de kop in kunnen worden gedrukt. En vaak onbewust en onbedoeld.
1. Langzaam laten leeglopen*
Denk aan vervolg afspraken die ver in de toekomst worden gepland, zinnen die beginnen met ‘nee,’ of opmerkingen als ‘dat idee hebben we al vaak geprobeerd; het werkt niet.’ Benoemde obstakels zoals ‘te duur,’ ‘te moeilijk,’ of ‘past niet bij ons’ laten menselijke enthousiasme langzaam ontsnappen. Pfff…
2.Prikken met een scherpe punt
Een slijmscherpe opmerking, vaak gericht op de persoon zelf, kan voelen als een speldenprik. Enthousiasme en inspiratie verdwijnen snel, en de motivatie om iets te doen knapt als een ballon. Let op: dit soort opmerkingen kunnen zelfs de spreekwoordelijke ‘laatste druppel’ zijn.
3. Losjes en lusteloos masseren
Goedbedoelde opmerkingen als ‘Zou jij dat wel doen?’ of ‘Kun je dat wel?’ – misschien met een flinke dosis goedbedoelde bezorgdheid – kunnen iemands enthousiasme al snel doven. Het lijkt vriendelijk, maar behandelt de ander als klein en onzeker, waardoor inspiratie langzaam oplost als een krentenbol in een beker melk. Heb je dat nog niet ervaren? Ik nodig je uit om dat te experimenteren.
4. Gewoon afkappen
De inspiratie meteen de kop indrukken: een snelle, effectieve manier om enthousiasme te laten verdwijnen. Punt en klaar, en daar kan de positieve connectie ook mee verdwijnen.
Knal!
5. Voorzichtig samenknijpen
Mensen voortdurend onder druk zetten – door tijd, middelen of ongeïnspireerde taken – zorgt voor langzaam weglekkende gevoel. De inspiratie vervliegt en laat alleen een leeggelopen ballon achter.
Pshhh... Elke methode heeft een ander effect, van een langzaam sissend geluid tot een luide knal.
Misschien klinkt dit verhaal voor jou als het opruimen en leeg laten lopen van feestballonnen, en dat klopt. Ik kreeg deze inspiratie terwijl ik nadacht over hoe je een ballon kunt laten leeglopen. Onlangs had ik thuis na een fijn feestje met een hoop ballonnen over en vroeg ik me af hoe ik ze op een handige manier kon opruimen. Ik heb namelijk een hekel aan de harde knallen van de ballonnen. De tip wat ik kreeg was om te knippen net onder de knop in het zachte deel van de ballon. En laten zelf leeglopen. Dat werkte fijn voor mij en hier een deel van het resultaat:
En ik ben benieuwd hoe laat jij jezelf inspireren en enthousiasmeren?