‘Online hulpverlening gaat spectaculair stijgen’
Hulpverlening via internet zit in de lift, meldt E-hulp.nl. Volgens de stichting zien steeds meer mensen met psychische of sociale problemen de voordelen van online hulpverlening in. In 2013 hadden 262.575 Nederlanders digitaal contact met een hulpverlener, blijkt uit onderzoek onder zorg- en welzijninstellingen en leveranciers van online hulpplatformen.
Op internet wordencursussen en behandelingen aangeboden voor het omgaan met schulden tot aan seksuele trauma’s. Daarnaast biedt ongeveer een kwart van alle instellingen combinatietrajecten aan waarbij cliënten naast een aantal face-to-face contacten in de spreekkamer bepaalde onderdelen online doen. Volgens Frank Schalken, directeur E-hulp, groeit laatstgenoemd aanbod sterk. ‘Instellingen zien dat in andere branches dankzij de inzet van internet nieuwe vormen van dienstverlening ontstaan, die goedkoper en beter zijn dan bestaande. Om diezelfde redenen zal deze digitale transformatie naar verwachting vanaf 2015 ook in Zorg en Welzijn gaan plaatsvinden.’
Sense, een organisatie die seksualiteitshulpverlening biedt aan jongeren tot 25 jaar, heeft enkele jaren geleden reeds de omslag naar internet gemaakt. ‘Veel jongeren hebben vragen over seks of zijn bang dat ze een soa hebben. De drempel om naar hun huisarts of een soa-poli te gaan is vaak te groot. Ze schamen zich voor hun problemen of willen snel zekerheid. Via internet kunnen we meer service bieden’, stelt Fetzen de Groot, coördinator van Sense Noord-Nederland. Hij vervolgt: ‘Online praten jongeren nu met verpleegkundigen en krijgen ze oefeningen aangeboden. Soa-testen kunnen ze vanuit huis aanvragen en als ze een soa hebben waarschuwen ze via een online programma hun ex-sekspartners. Alleen als iets echt niet online kan, zoals een medisch onderzoek, zullen we dat in de toekomst nog fysiek aanbieden.’
* De onderzochte instanties zijn 113online, FIOM, Fier Fryslân, Humanitas, Juridisch Loket, Kindertelefoon, Korrelatie, I-kracht, Pestweb, Pratenonline, Sensoor, Virenze, Hulp Online Noord, Sense en de online hulpplatforms MindDistrict, IPPZ en Je Praktijk Online.
Meer zelfmoorden
Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte gisteravond bekend dat 1.854 Nederlanders in 2013 zelfmoord hebben gepleegd. Nooit eerder maakten zoveel personen een einde aan hun leven. Mannen beëindigen hun leven vaker dan vrouwen. In 2013 maakten 1.305 mannen zelf een einde aan hun leven, tegenover 549 vrouwen. In algemene zin is het aantal zelfmoorden voor het zesde jaar op rij gestegen.