Lineaire organisaties moeten veranderen in netwerkorganisaties
Bestaande waardeketens moeten op de schop om aan te sluiten bij belangrijke trends in de samenleving. Capgemini pleit in een nieuw rapport voor netwerken in plaats van lineaire ketens. Dit komt niet alleen het reactievermogen van leveranciers van consumentenproducten ten goede, ook wordt productinformatie er transparanter door, waar consumenten om vragen.
Trends als de vorming van grote metropolen, vergrijzing, e-commerce en social media, opkomende economieën, toenemende aandacht voor gezondheid, welzijn en verduurzaming van de samenleving hebben een grotere impact dan organisaties lijken te beseffen, waarschuwt het rapport “Rethinking the value chain”.
Dergelijke trends bespreekt Capgemini wereldwijd regelmatig met retailers, fabrikanten en logistiek dienstverleners in de Fast Moving Consumer Goods-sector. Sinds de jaren negentig richten organisaties zich op ketensamenwerking en het volop delen van benodigde data. Volgens Capgemini is daardoor veel verbeterd in het voortbrengingsproces van consumentenartikelen, wel voornamelijk bij vooraanstaande retailers en grote fabrikanten. ‘De keten was en is vaak lineair georganiseerd. Daarmee is de transparantie - meer informatie over producten op ieder punt in de keten - nog altijd onvoldoende. Dat geldt zeker ook voor consumenten. Als ze in de winkel een product scannen met hun smartphone, zien ze dan dezelfde informatie als op een website van de fabrikant? Waarschijnlijk niet. Informatie zit vast in silo’s en wordt niet gedeeld, tot toenemende ergernis van consumenten.’
Last mile
Het rapport spoort aan tot netwerken in plaats van ketens. Dat raakt onder meer de last mile-problematiek in de almaar uitdijende stedelijke gebieden. Op dit punt constateert het rapport een dilemma, waar veel bedrijven lastig mee om weten te gaan. Aan de ene kant is het afleverproces een kans om onderscheidend te zijn (geen standaard bruine doos), maar vanuit het oogpunt van efficiency, kosten, duurzaamheid en klantbeleving is samenwerken met andere partijen vaak een veel betere oplossing.
Het rapport belicht drie prioriteiten voor de industrie die een positieve ROI opleveren:
- Consumentbetrokkenheid: het voeren van een daadwerkelijke dialoog op basis van wederzijds vertrouwen en relevantie, zo persoonlijk mogelijk met respect voor dataprivacy, en gericht op het bieden van waarde voor individuele consumenten in hun dagelijkse leven.
- Transparantie:het volledig inzicht geven in de hele keten aan consumenten: de producten, de nutriënten en ingrediënten en de herkomst. Zo kunnen consumenten worden geïnformeerd over de inhoud, de veiligheid en de maatschappelijke en milieu-impact van producten, terwijl het productieproces efficiënter wordt gemaakt. Dit vraagt een sterke verandering in de manier van samenwerken bij het definiëren van wereldwijde definities van productdata, datakwaliteit en data-uitwisseling, die verder gaat dan alleen track-and-trace of audits.
- De laatste kilometer: het op een voor consumenten zo gemakkelijk en efficiënt mogelijke manier organiseren van de distributie naar winkels, ophaalpunten en consumenten thuis (zowel in stadscentra als in landelijke gebieden). Distributie - naar winkels en consumenten – is een terrein waar bedrijven nu onafhankelijk van elkaar opereren. Zoek daarom naar mogelijkheden om hierin samen te werken. Een dergelijk nieuw model impliceert een nieuwe vorm van partnerschappen op het gebied van waardenetwerken. Zo’n netwerk verbetert de snelheid en efficiëntie van distributie en daarmee de tevredenheid van de consument, terwijl tegelijkertijd de milieu-impact wordt geminimaliseerd
Kees Jacobs, Global Proposition Leader Consumer Products & Retail bij Capgemini: 'Veel retailers en fabrikanten storten zich nu nog voornamelijk op tactische en technische initiatieven. De wereld, consumenten en technologieën veranderen echter snel. Partijen die zich onvoldoende realiseren wat dat betekent voor hun business, zullen defensief en reactief aan de bak moeten. Succesvolle bedrijven weten niet alleen wat ze moeten doen rondom de digitalisering van consumer experiences, operaties en businessmodellen, maar ook hoe ze dat moeten doen, namelijk vanuit de juiste visie, besturing, medewerkerbetrokkenheid en technologieën.'