Stemgeluid beïnvloedt menselijk humeur
Het stemgeluid van mensen heeft grote invloed op hun humeur, leert een nieuwe studie. Als mensen naar een aangepaste, vrolijkere versie van hun eigen stem luisteren, verbetert hun stemming, melden Japanse en Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De 109 proefpersonen die aan dit onderzoek deelnamen, kregen hardop een kort luisterverhaal van de Japanse schrijver Haruki Murakami te horen. Via hun koptelefoon hoorden ze hun eigen stemgeluid dat door de onderzoekers live werd vervormd: de stem die de proefpersonen in hun koptelefoon hoorden was vrolijker, verdrietiger of angstiger dan hun stem eigenlijk klonk. De proefpersonen hadden niet in de gaten dat de stem die ze door hun koptelefoon hoorden werd gemanipuleerd. Tegelijkertijd veranderde die stem wel hun humeur. Zodra de proefpersonen een stem hoorden die wat vrolijker was gemaakt (door de toonhoogte te verhogen, red.), werden zij zelf ook vrolijker. Andersom hadden meer verdrietige klanken een vergelijkbaar effect.
‘De relatie tussen de expressie en het ervaren van emoties is al lang een onderwerp van discussie binnen de psychologie, Dit is het eerste bewijs dat stemgeluid een direct effect heeft op emotionele ervaringen’, aldus onderzoeker Petter Johansson. In de toekomst zien de onderzoekers grote mogelijkheden voor de ontwikkelde software voor het manipuleren van iemands stemgeluid, bijvoorbeeld voor het beïnvloeden van emoties.