Werknemers productiever door complimenten

Werknemers productiever door complimenten
  • 5 januari 2017
  • Redactie

Complimenten hebben een bewezen effect op de productiviteit van werknemers. Uit onderzoek van onder meer de Universiteit Maastricht blijkt dat ze zich extra inspannen na een schouderklopje. Ook mensen die geen positieve aandacht krijgen van hun leidinggevende, doen extra hun best.

Onderzoeker Arjan Non van de Universiteit Maastricht vertelt hoe hij met een aantal collega’s 300 studenten als testpersonen inzette. De studenten moesten tegen betaling data uit een stapel papieren onderzoeken invoeren in de computer. Zonder te weten dat ze onderwerp waren van een wetenschappelijk onderzoek, werd hun productiviteit bijgehouden en kregen ze op basis hiervan complimenten uitgedeeld.

Dankbaar
Dit leverde een opmerkelijk resultaat op. Niet alleen steeg de werklust significant na een algemeen compliment aan de hele afdeling of de allerbeste van die afdeling. Volgens de onderzoekers was vooral opvallend dat óók de mensen die niets kregen er een tandje bij deden. ‘De verklaring hiervoor is dat mensen willen meedoen met de groep, op het niveau van de groep’, legt Non uit. ‘Als enkelen een compliment krijgen, denken we ‘oh dus hier willen ze dat ik wat harder werk’ en voeren we het tempo op.’

Volgens Non kan het resultaat van pas komen voor managers: ‘Een vriendelijke chef die mensen persoonlijk en welgemeend steeds op een nieuwe manier een bedankje geeft, dat is belangrijk. En als je de mensen met de laagste productie zo weet te motiveren, gaat je hele productie omhoog. Want bij veel bedrijven bepaalt de zwakste schakel het tempo.’

Het volledige onderzoek is onder de titel ‘Employee Recognition and Performance: A Field Experiment’ gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Management Science.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link