Nederlanders meest tevreden werknemers in Europa

Nederlanders meest tevreden werknemers in Europa
  • 28 februari 2017
  • Redactie

76 procent van de Nederlandse werknemers is tevreden in hun huidige functie. Daarmee scoort ons land hoger dan omringende Europese landen, zo blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener ADP.

Belangrijkste motiverende factoren in heel Europa zijn volgens de onderzoekers: salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden (47%), de relatie met collega’s (30%), een goed evenwicht tussen werk en privéleven (28%), lof en waardering van het management (19%) en vakantiedagen (18%). Van de Nederlandse respondenten geeft 86 procent aan dat er sprake is van een goede balans tussen werk en privéleven, wat iets hoger ligt dan het Europese gemiddelde van 84%.

Werkstress
Wel geeft 67 procent van de Nederlanders aan last te hebben van werkgerelateerde stress. Dit kan maandelijks, wekelijks of dagelijks voorkomen. Daarnaast zijn Nederlanders minder optimistisch over de werkplek in de komende vijf jaar. Het percentage is, in vergelijking met het vorige onderzoek, gedaald van 82 naar 81 procent. Wel ligt dit nog hoger dan het Europese gemiddelde van 78%.

Het onderzoek werd in juli 2016 door onafhankelijk marktresearchbureau Opinion Matters voor ADP uitgevoerd. De steekproef bestond uit 9.920 werkende volwassenen in acht landen in Europa: Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De volledige resultaten zijn te downloaden via de website van ADP.

comments powered by Disqus