Ombudsman: klachtafhandeling gemeenten moet beter

Ombudsman: klachtafhandeling gemeenten moet beter
  • 3 maart 2017
  • Redactie

Ga als gemeente met de burger aan tafel zitten om klachten beter af te handelen. Burgers weten namelijk onvoldoende waar, wanneer en hoe zij hun klachten en problemen kunnen melden. Dat adviseert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw onderzoeksrapport.

De ombudsman ontving 3.100 klachten van burgers naar aanleiding van de overheveling van de uitvoering van de zorg (Wmo), jeugdhulp (Jeugdwet) en de begeleiding naar werk (Participatiewet) van het Rijk naar gemeenten in januari 2015. De meeste klachten gaan over complexiteit van wet- en regelgeving, onjuiste of onduidelijke informatieverstrekking, onheuse bejegening en privacyvraagstukken.

Drempels
Gemeenten moeten het herkennen, oplossen of voorkomen van problemen over zorg, jeugdhulp en begeleiding naar werk verbeteren, schrijft Van Zutphen. Juridische of ambtelijke drempels moeten worden weggenomen en signalen van burgers moeten actief worden opgepikt. Om de klachtbehandeling zo veel mogelijk op de leefwereld van de burger te laten aansluiten, moeten gemeenten en burgers samen om te tafel gaan.

De Nationale ombudsman verwacht dat zijn bevindingen worden meegenomen in het Rijksbrede programma om het verloop van de decentralisaties kritisch te volgen. Hij wil daarover in gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Eerder dit jaar uitte Van Zutphen al kritiek op de algemene afwikkeling van klachten door gemeenten. Ook toen vroeg hij een actievere houding van de overheid.




comments powered by Disqus