Werknemers krijgen liever compliment dan meer loon

Werknemers krijgen liever compliment dan meer loon
  • 20 oktober 2017
  • Redactie

De meeste werknemers krijgen in het najaar liever een schouderklopje van hun werkgever dan een salarisverhoging of bonus. Dat concludeert Nuon in het Nationaal Waarderingsonderzoek, waarvoor ruim 1.000 Nederlanders zijn ondervraagd. ‘Complimentjes zijn de goedkoopste manier om medewerkers een goed gevoel te geven’, meldt de energieleverancier.

46 procent geeft aan liever een uitgesproken waardering te krijgen, tegenover 21 procent die liever financieel extra beloond wordt. Bij gebrek aan een oprecht compliment zegt de meerderheid van de medewerkers hiervan niets tegenover de werkgever. Toch heeft dit negatieve gevoelens tot gevolg: teleurstelling (50%), onzekerheid (35%), onverschilligheid (23%), frustratie (21%) en verdriet (17%).

Collega’s
Het onderzoek laat ook zien dat een op de drie werknemers graag meer waardering zou willen uiten naar collega’s. 90 procent geeft aan zelf een goed gevoel te krijgen van het uitspreken van waardering. Toch is dit niet de voornaamste reden; het merendeel geeft aan waardering uit te spreken omwille van de gevoelens van de ander. Anderen geven aan geen bijbedoelingen te hebben of een goede sfeer te willen creëren. Een minderheid van zo’n 27% van de werknemers geeft weleens ongemeende complimentjes om in een goed daglicht te komen.

‘We hebben dit onderzoek uitgevoerd omdat we het heel belangrijk vinden om goede relaties te onderhouden met onze klanten’, zegt Guido Stein van Nuon. ‘Voor goede relaties is waardering essentieel; dat wordt vaak onderschat. Het zou dan ook goed zijn als er meer aandacht komt voor dit onderwerp. Gewaardeerd worden, dat wil iedereen. Thuis, op het werk, maar ook als klant.’ Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht bleek eerder dit jaar al dat werknemers productiever worden van complimenten.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link