Gemeente moet toegankelijker voor niet-Nederlander

Gemeente moet toegankelijker voor niet-Nederlander
  • 4 september 2018
  • Redactie

De dienstverlening van gemeenten moet toegankelijker worden voor burgers en ondernemers uit andere EU-lidstaten. Nederlandse lokale overheden moeten alle beschikbare procedures en diensten vertalen in minimaal één andere Europese taal, wat veel impact heeft op de webcare van gemeenten.

De overheidsinstanties moeten om te voldoen aan de nieuwe Europese norm niet alleen de website anders inrichten, ook de inrichting van webcare verandert. Het gaat om gebeurtenissen voor burgers en ondernemers, zoals het aanvragen van pensioen, autoregistratie, paspoortaanvraag, diploma-erkenning en de aanvraag van studiefinanciering.

Impactvraagstuk
Tot dusver is de informatievoorziening aan burgers en bedrijven deels vertaald. Om in kaart te brengen hoeveel impact de nieuwe verordening gaat hebben, doet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een analyse in samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische zaken. Binnen vier jaar moeten de gemeenten de herinrichting van de websites en webcare op orde hebben.

comments powered by Disqus