Helft werknemers niet AI-positief gezind

Helft werknemers niet AI-positief gezind
  • 19 oktober 2018

Circa de helft (49%) van de recent ondervraagde Nederlandse werknemers verwacht dat robots en kunstmatige intelligentie geen positieve impact gaan hebben op de samenleving. ICT’ers staan hier met 73% het meest positief tegenover.

Nederlandse beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals KNVI concludeert uit onderzoek onder 1.271 werkenden dat de impact van technologische ontwikkelingen op de werkvloer moeilijk in te schatten is. Bestuurslid van de beroepsvereniging, Maarten Emons, vult aan dat de samenleving de digitalisering niet meer autonoom in de hand kan houden. 'Iedereen zal zich moeten leren verhouden tot de technologische mogelijkheden.' Emons noemt dit smart humanity: mensen die digitale ontwikkelingen weten toe te passen.

Appels en peren
KNVI heeft onderscheid gemaakt in de mate van positiviteit tussen diverse sectoren. Na ICT’ers blijken werknemers in de financiële sector (71%) en Nederlanders met banen in cultuur, sport en recreatie (65%) het minst negatief tegenover de veranderingen te staan. Emons schrijft dit toe aan de kennis die ICT’ers hebben over de mogelijkheden van AI.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link