Datakans voor driekwart gemeenten

Datakans voor driekwart gemeenten
  • 25 mei 2020
  • Redactie

Zeker 73% van de gemeenten ziet voordelen van data driven werken. De technologie begint voorrang te krijgen boven de menselijke maat in de organisatie, signaleren onderzoekers van GemeentenNL.

Recent onderzoek door GemeentenNL onder 847 bestuurders, managers, directeuren en medewerkers bij gemeenten toont aan dat de vertraging in de digitalisering binnen gemeenten niet ligt aan het gebrek aan wilskracht: 3 op de 4 gemeenteambtenaren ziet voordelen in data driven werken. Er is echter vaker gebrek aan een duidelijke stip op de horizon: twee derde van de respondenten heeft geen duidelijk doel voor ogen bij het verzamelen van data. Daarbij wordt de kwaliteit van de gegevens door 32% omschreven als ‘goed’.

Algoritmisering
Dat de kwaliteit van de (klant)data niet altijd even goed is, heeft volgens GemeentenNL een negatieve impact op de organisatie. 65% van de respondenten spreekt van grote gevolgen op het werk wanneer zij niet over de juiste data beschikken. Aan de persoon zelf ligt het echter bijna nooit: 8 op de 10 ambtenaren acht zichzelf en collega’s voldoende datavaardig. De gemeenten zijn echter niet van plan om de komende jaren te investeren in mensen; technologie begint voorrang te krijgen boven de mens, ‘een tendens die al langer zichtbaar is bij gemeenten en op termijn leidt tot het ontstaan van een Algoritme Gemeenten’.

Gemeenten worstelen vaker met digitalisering.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link