Google zet in op arbeidsdiversiteit
Techgigant Google kondigt aan vergaande maatregelen te nemen om tot een divers medewerkersbestand te komen. Naar aanleiding van Black Lives Matter-protesten en demonstraties wil het merk een statement maken in de discussie en hiermee het goede voorbeeld geven.
Naast dat arbeidsdiscriminatie verboden is, blijkt het lastig om te voorkomen tijdens de werving- en selectieprocedure. Nederlandse bedrijven pakken steeds vaker vacatureteksten aan en om discriminatie op ras, religie, etniciteit en nationaliteit volledig uit te bannen. Vrouwen worden vaker op topposities geplaatst en bedrijven testen anoniem solliciteren. Google stelt een stapje verder te gaan en bij het solliciteren ook niet te selecteren op gender, leeftijd, burgerlijke staat en postcode. Zodoende zegt de techgigant impact te willen hebben op ieders ‘employer branding’-benadering.
IJzeren vuist
Staatssecretaris Van Ark diende eind 2018 een wetsvoorstel in om harder op te treden tegen arbeidsdiscriminatie. De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is met de nieuwe wet bevoegd om boetes uit te delen aan werkgevers die in het werving- en selectieproces discrimineren. De ministerraad heeft daar deze maand akkoord op gegeven. Met name grote bedrijven gaan hier de impact van voelen: deze organisaties moeten in de toekomst schriftelijk kunnen aantonen wat zij doen om gelijkheid op de werkvloer te stimuleren.
- Black Lives Matter
- VAn Ark
- arbeidsdiscriminatie
- diversiteit
- Inspectie SZW
- fysieke werkvloer
- werkvloer