Twijfels over veiligheid clouddiensten

Twijfels over veiligheid clouddiensten
  • 14 september 2020
  • Redactie

Gebruikers van clouddiensten komen er vaak moeilijk achter of deze betrouwbaar en veilig zijn én of de diensten zich houden aan de regels. Om dit probleem te tackelen komt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) met een samenwerkingsverband: de Online Trust Coalitie.

3 op de 4 Nederlandse bedrijven maakt gebruik van clouddiensten. Het initiatief is een samenwerking met Partnering Trust. Om hen te beschermen wil het ministerie van EZK samen met Partnering Trust en het bedrijfsleven laagdrempelige methoden ontwikkelen die de afnemers en aanbieders van clouddiensten duidelijkheid geven over de betrouwbaarheid en veiligheid. ‘Voor elke industrie heb je tegenwoordig clouddiensten nodig. Als je de dataverwerking uitbesteedt, ontstaan vaak ook zorgen. Waar worden je gegevens opgeslagen? Kan een cloudprovider erbij, hoe zit het met de beveiliging en privacy’, aldus Jos de Groot, directeur Telecom Market bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Eenheid creëren
Een goede methode om aan te tonen dat clouddiensten betrouwbaar en veilig zijn, zou Nederland helpen de sterke positie op het gebied van digitalisering te verstevigen. Martin Vliem van Microsoft: ‘Er zijn veel methoden om de betrouwbaarheid te toetsen, maar het is behoorlijk complex. Grote bedrijven hebben nog wel de kennis en menskracht om dat uit te zoeken, maar voor het MKB is dat niet makkelijk. Het is daarom belangrijk dat we met de Online Trust Coalitie werken aan meer consensus over de methoden en ze eenvoudiger, duidelijker en toegankelijker maken.’

comments powered by Disqus