1/5 zzp'ers voelt zich niet serieus genomen

1/5 zzp'ers voelt zich niet serieus genomen
  • 2 november 2020
  • Redactie

Van de zzp’ers in Nederland voelt 23% zich niet serieus genomen door zijn directe omgeving. Het zelf onderschatten van én het tekort aan opleidingen over het ondernemerschap spelen hierbij een grote rol.

Vooral zelfstandig ondernemers jonger dan dertig jaar voelen zich niet serieus genomen door hun vrienden, familie en mede-ondernemers (46%). Onder vijftigplussers voelt 14% zich niet serieus genomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Garagepark onder 738 Nederlandse zzp’ers, uitgevoerd door Panelwizard.

Onderschatting
Een derde van de zzp’ers heeft onderschat wat er allemaal komt kijken bij het zijn van een zelfstandig ondernemer. ‘Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen boterham. Het is erg lekker als het goed gaat, maar mindere fases kunnen behoorlijk pittig zijn. Juist op die momenten zou je graag even je hart luchten bij een collega. Toch verwacht slechts acht procent van de ondervraagden op korte termijn in loondienst terug te keren’, aldus Rick Venema, directeur en oprichter van GaragePark.

Opleiding
Een oplossing voor dit probleem ligt volgens een groot deel van de ondervraagden in betere opleidingen. De helft van de ondernemers vindt dat beroepsopleidingen op dit moment te weinig aandacht besteden aan ondernemerschap en/of algemene ondernemersvaardigheden. Jongere ondernemers (77%) zijn hierin stelliger dan de rest van de ondervraagden (47%). Venema: ‘Een goede ondernemer word je door vallen en opstaan. Daar kan geen enkele opleiding tegenop. Veel oudere zzp’ers hebben dit natuurlijk aan den lijve ondervonden, terwijl het jonge ondernemers vaak aan praktijkervaring ontbreekt.

comments powered by Disqus