AliExpress verduidelijkt algemene voorwaarden Europese consument

AliExpress verduidelijkt algemene voorwaarden Europese consument
  • 28 juli 2022
  • Ryan Baij

Platform AliExpress heeft zijn algemene voorwaarden aangepast. Dit is gebeurd na een actie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), in samenwerking met de Europese Commissie.

De nieuwe voorwaarden gelden voor alle aankopen die via het platform worden gedaan. De rechten en plichten van het platform en de consument zijn nu meer in balans. De belangrijkste veranderingen die zijn doorgevoerd zijn:
- Algemene voorwaarden voor de Nederlandse consument zijn nu in het Nederlands opgesteld
- Voor een geschil met de verkoper kan de consument nu bij de rechter in eigen land terecht in plaats van in Hong Kong.
- Als consumenten in hun land extra worden beschermd, bijvoorbeeld op het gebied van garantie of recht op herroeping, gaan die regels voor.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM zegt daarover: 'Wij vinden het belangrijk dat consumenten met vertrouwen online hun aankopen kunnen doen. Ook bij buitenlandse webwinkels en platformen. Met deze aanpassingen worden consumenten beter beschermd als er sprake is van een probleem. Dit is goed voor consumenten en maakt de concurrentie met andere platforms en webwinkels eerlijker. Wij zijn dan ook tevreden met de aanpassingen.'

AliExpress is een bekend verkoopplatform, gevestigd te Singapore, dat zich onder andere met zijn Nederlandse webwinkel richt op Nederlandse consumenten. Dat betekent dat het zich moet houden aan de regels die in de EU gelden voor online verkoop.Veel bedrijven hanteren algemene voorwaarden die gelden bij alle verkopen aan consumenten. Hierin zijn een aantal standaard randvoorwaarden vastgelegd. Deze mogen geen onredelijke bepalingen bevatten die consumenten in een achterstandspositie plaatsen ten opzichte van de bedrijven. Ook moeten ze in duidelijke taal zijn opgesteld en toegankelijk gepresenteerd worden. Ze mogen niet zomaar tussentijds worden aangepast. Bij een aanpassing die in het nadeel van de consument is, moet deze de mogelijkheid worden geboden de overeenkomst te ontbinden.

comments powered by Disqus