Nieuwe denkers gezocht

Nieuwe denkers gezocht
  • 11 oktober 2016
  • Eveline Erkelens

‘Hé Eef, wat voor richting adviseer je me om te gaan studeren?' Het is een vraag die ik met grote regelmaat krijg. Vragen van voormalig MBO-studenten, collega’s, buurmeiden, neven en nichten. Vervolgens leg ik uit dat we staan te springen om nieuw en vers bloed. Geen frisse wind, maar een wervelstorm!

Waar zijn organisaties zoals wij, Vacanceselect, vanuit een e-commerce en c(ustomer)-commercegedachte precies naar op zoek? Wij focussen ons op twee aspecten: richt je op de generatie die over 5 jaar jouw consument is, en pas je doelstelling daar op aan. Bij ons is die generatie nu 28 jaar. Wij monitoren deze mensen goed; wat houdt ze bezig en wat raakt en beweegt ze. Ofwel, waar worden zij blij van en waar kunnen wij nu op acteren. De generatie 28+ acht klantcontact niet nodig als het achter de schermen kan worden geautomatiseerd. Ze doen het liever zelf (regisseur van hun eigen aankoopproces). In de wacht hangen is er al helemaal niet meer bij, want tijd is kostbaar. Social is een mooie aanvulling, maar mobile bevestigt de regel. Alles via de smart phone.

Aansluiting
Maar hoe vertaal je bovenstaande info naar jezelf? Mijn advies: richt je als (toekomstig) student op een expertise! Organisaties werken, vaak heel succesvol, meer en meer vanuit een niche en hebben daar experts bij nodig. Zo simpel is het. Het hebben van een LinkedIn-profiel is niet meer genoeg. Ga bij bedrijven langs, volg de influencers uit de markt, of beter, wordt een influencer (!). Bezoek (gratis) congressen en masterclasses. Stel jezelf veelvuldig voor, vlog en blog (dat doen wij 35-plussers namelijk nog maar bar weinig) en raak echt betrokken bij wat er speelt in de markt.

In rap tempo nemen we in de markt afscheid van oud-economiedenkers. Ondernemingen die de aansluiting met de huidige ontwikkelingen mislopen. Dit schept ruimte voor nieuwe denkers: jullie! Denkers die de nieuwe zakelijkheid weten vast te pakken en vorm te geven richting de toekomst.
Wacht niet te lang, gebruik je studietijd goed en laat van je horen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je zo meer grip op de markt krijgt en een juiste keuze maakt. De rest volgt dan vanzelf. Over een paar jaar vraag ik het jullie. Dat lijkt mij gaaf, want dan is mijn doel bereikt.

Succes met beslissen!comments powered by Disqus