Young & Professional: Lonieke Schepers (29)

Young & Professional: Lonieke Schepers (29)
  • 16 februari 2021
  • Nina van Klaveren

Pratend loopt ze in zeven sloten tegelijk, maar haar mindset switcht zodra de (werk)plicht roept. ‘Niet lullen, maar poetsen.’ De energieke Lonieke Schepers is des millennials een echte doener. De Twentse nuchterheid ligt ten grondslag aan haar rechttoe-rechtaan uitspraken. Ze was dan ook lichtelijk verbaasd toen haar werk werd bekroond met de prijs van E-mail Professional van het Jaar. DDMA prijst Lonieke met de award om haar klanthart.

Hoe ben jij op deze functie terechtgekomen?
‘Ik ben van origine opgeleid als communicatiewetenschapper. Dit was op dat moment de veiligste studiekeuze: ik wist niet wat ik wilde, dit was een brede opleiding en ik heb altijd wel affiniteit gehad met marketing en de psychologie daarachter. Nadat ik na een half jaar reizen – afgestudeerd en wel – op zoek ging naar een baan, vlogen de SEO’s en SEA’s mij om de oren. Er was toen geen ruimte voor een kieskeurige blik; het marketinglandschap was sinds de start van mijn opleiding behoorlijk veranderd. Op dat moment kwam ik mijn droomvacature tegen bij Drukwerkdeal als e-mail- en campagnemarketeer. Deze gecombineerde functie heb ik een jaar lang gedaan. E-mailmarketing vond ik het leukst: hier kan ik lekker zélf aan de knoppen draaien. Ik heb mij zo’n vier jaar op deze kant van de medaille gefocust, waarna ik dus de prijs voor E-mail Professional van het Jaar won. Nu heb ik een nieuwe stap genomen, en bedenk ik als retentiemarketeer strategieën voor bestaande klanten.’

In hoeverre ben jij een typische millennial?
‘Zoals ik al zei vind ik het fijn om zelf aan de knoppen te draaien en impact te maken. Dat hoort wel bij het stereotype millennial. Ik herken mij in het geen kleinere schakel in het grotere geheel willen zijn. In een relatief grote organisatie is dat niet eenvoudig. Ik heb mijzelf daarom geleerd dat niet álles wat ik doe significant effect hoeft te hebben op het gehele bedrijf. Daar zit ook een stukje zingeving in: aan het einde van de dag wil je je nuttig voelen, in plaats van je af te vragen wat je nou eigenlijk hebt gedaan. Dat is echt iets van deze generatie. Vroeger had je genoeg aan een inkomen waar je de rekeningen mee betaalde, nu willen mensen er privé én zakelijk toe doen. Ik ken maar weinig mensen die puur om een salaris switchen van baan.’

Wat is loyaliteit voor jou?
'Ik herken mijzelf absoluut niet in het beeld van millennials als Rupsjes Nooitgenoeg. Het altijd maar meer willen en nooit tevreden zijn, het gras dat groener is bij andere organisaties… Ik denk dat vaak vergeten wordt dat het voor werkgevers ook gemakkelijker is om werknemers te ontslaan dan vroeger. Lege plekken worden heel eenvoudig opnieuw ingevuld met freelancers of interimmers. Dat hoort bij deze tijd. Het ‘probleem’ ligt dus niet per se bij millennials. Ikzelf zit al lang op mijn plek; dat is het resultaat van een wisselwerking. Je investeert in een baan en bewijst je aan een werkgever, maar dat verwacht je ook vice versa. Het is nét een echte relatie: het moet van twee kanten komen. Als het van één kant komt, is het misschien tijd om uit elkaar te gaan.’

Wat zijn volgens jou de grootste valkuilen van millennials?
‘De continue drang om impact te maken zorgt voor veel frustratie. Ik zie ook in mijn eigen omgeving dat het een slechte invloed heeft op je psyche als je hier voortdurend aan wil voldoen. Het leven zou makkelijker zijn als je je schouders optrekt en denkt: ‘aan het einde van de maand heb ik mijn salaris verdiend’. Anderzijds is het goed dat deze generatie hier zo over denkt. Hierdoor gaan we bewuster om met ons gedrag. Kijk maar naar duurzaamheid. De drang om impact te willen maken, wordt vaak ook ingezet om de wereld een stukje beter te willen maken. Daarin spelen social media een grote – positieve! – rol: de wereldverbeteraars dienen zich via allerlei kanalen aan.’


Klantgerichtheid ten top, hoe zie jij dat?
‘Wat enorm belangrijk is, is de persoonlijkheid van jouw bedrijf of merk. Het wordt zó vaak vergeten dat je als klant een klik kunt krijgen met een bedrijf. Interne branding is hierin nog belangrijker dan externe branding. Als je persoonlijkheid uitstraalt, wordt jouw bedrijf een mens waar je een relatie mee aangaat. Dat is weer belangrijk voor klantenbinding. Maar ook de tone of voice is van essentieel belang. Als ik op een formele website ben en vervolgens een enorm amicale klantenservicemedewerker aan de lijn krijg, matcht dat niet. Het plaatje moet wel kloppen. Zo hebben wij er heel bewust voor gekozen om niet met chatbots te gaan werken. Wij willen persoonlijkheid uitdragen. Hierom laten we bijvoorbeeld via onze marketingkanalen de processen achter de schermen zien. Zo zien klanten dat er échte mensen voor ze aan het werk zijn. Waardoor we ook weer meer feedback van hen ontvangen. Want als klanten het gevoel hebben dat nergens een menselijke hand aan te pas is gekomen, waarom zouden zij zich dan inspannen voor feedback?’

Wat is werkgeluk voor jou?
‘Ik vind transparantie enorm belangrijk. Als klant én als medewerker. Zo is er bij Drukwerkdeal sprake van weinig hiërarchische gelaagdheid, wat goed bij mij past. Maar ook is werkgeluk samenwerken. Samen toffe dingen creëren en daar de klant blij mee maken; dát is wat ertoe doet. Daarin is het noodzakelijk dat de werkgever ruimte maakt voor informeel contact. Een borrel, teamwork evenementen, speeddates met andere collega’s… Een werkgever moet er aandacht voor hebben dat mensen onderling een band opbouwen.’

Wat is jouw levensmotto?
‘Ik heb geen standaard motto, want elke situatie is anders. Met een ‘pluk de dag’-uitspraak zou je nooit lange termijnplannen kunnen maken. Wel denk ik dat er een motto typerend is voor millennials: ‘better sorry than safe’. Deze generatie vraagt geen toestemming aan de directeur om iets te proberen, maar doet het en laat achteraf de resultaten zien.’

Fotografie: Zuiver Beeld

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link