RUG wil sensortechnologie op werkvloer invoeren
Werkgevers de mogelijkheid bieden te meten hoe werknemers er geestelijk en lichamelijk aan toe zijn, dat is waar onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen momenteel onderzoek naar doen. De technische hulpmiddelen moeten helpen bij de duurzame inzetbaarheid van de vergrijzende beroepsbevolking.
‘Met de producten die wij ontwikkelen kunnen bedrijven bijvoorbeeld de belastbaarheid van hun ouder wordende medewerkers meten’, zegt hoogleraar informatiemanagement en projectleider Hans Wortmann. ‘Denk daarbij onder meer aan sensoren in de werkkleding of aan de computer die de reactiesnelheid meet. Op basis van die informatie kan de werkplek worden afgestemd op een specifieke medewerker, door gebruik te maken van variabele werktijden, hulpmiddelen of aangepast meubilair.’
De systemen van de onderzoekers worden getest door werkgevers, waaronder technologiebedrijf Cofely, de Nederlandse Aardolie Maatschappij en industrieel dienstverlener De Reym Groep. Het project wordt gesubsidieerd door onder meer overheidsinstellingen, gemeenten en provincies en kost ruim € 4 miljoen. Het onderzoek, dat nog tot september 2017 doorgaat, heeft plaats in het nieuwe onderzoekscentrum SPRINT@Work. Daarin werken de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG samen met het bedrijfsleven en enkele kennisinstellingen aan de duurzame inzetbaarheid van de vergrijzende beroepsbevolking. Klik hier voor meer informatie.